Последни Рецепти
Последни Статии

Кофеинът помага при стрес

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има толкова много изследвания затова полезно ли е кафето или не? Днес за много от нас то е ритуал, нещото с което започва деня ни, да поканиш някого на кафе е време за разговор… Едно е ясно, че не трябва да прекаляваме с кафето. И че чаша кафе може да е добро начало на деня, но не и първото нещи, което правим за деня. Чаша ароматно кафе може да ни помогне в трудни моменти.

coffee cvete my
„Да се самоубия или да си взема кафе?” Албер Камю

Учени от Бразилия, Португалия и Съединените щати изследваха ефекта на кофеина върху мозъка. Резултатите показаха, че той успокоява, ако сме стресирани. По този начин, може да бъде предотвратена депресия и загуба на памет, смятат учените.
Успокояващият ефект на кофеина се дължал на факта, че той блокира химикал свързан със стреса и предотвратява бъдещи проблеми.
Това, което реално прави кофеинът, не е да подобрява работата на системата, а да ѝ попречи да заработи погрешно, поясняват учените.
Предишни изследвания показаха, че кофеинът помага да бъде намалена депресията, но сега за пръв път е била установена причинно-следствената връзка.
Според екипът от учени, изследването ще помогне за по-доброто лечение на стреса и свързаните с него болести.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории