Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте и отслабвайте

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Яжте повече и отслабвайте
мисия възможна
Eat More, Weigh Less

Един от най-основните принципи, който спазваме когато искаме да отслабнем е да употребяваме по-малко калории от колкото изгаряме. Това не е много сложно за постигане, но може да доведе до една от най-страшните заблуди, че колкото по-малко ядем, толкова повече тегло ще загубим.

eat more

Тази истина е вярна до известна степен, ако приемаме повече калории с храната от необходимото за да поддържаме теглото си ще качим килограми. От друга страна, ако намалим приема на калории тялото ни ще реши, че сме гладни и ще премине в режим на оцеляване. Ако не приемате достатъчно храна като количество вие ще саботирате услията си да отслабнете.

Една здравословна диета включва около 1 200 калории като прием на ден, но вие трябва да откриете сами вашия праг на калориен прием, защото е строго зависим от вашия индивидуален метаболизъм, начина ви на живот и физическа активност.

Според проучвания, при жени, които консумират по-малко от оптималното количество калории на ден се наблюдава понижение на метаболизма с около 45%.

“Не се изненадвайте, ако ви се наложи да променяте приемането количество калории на ден по време на вашата диета, особенно ако трябва да отслабните с повече килограми”, съветва Nicole Bengtson, LD/N, която е член на американската асоциация на диетолозите – “Количеството на приеманите калории трябва да бъдат съобразени с промяната на вашето тегло, физическа активност и с обмяната на веществата”

Най-добрият начин да отслабнете е като поддържате бърз метаболизъм и следвате няколко прости правила:

– Винаги закусвайте
Знам, и на мен са ми познати оправданията, че няма време или, че не сте гладни и може да не закусвате и така ще спестите малко калории, като прескочите закуската. Само,че това е грешно! Докато спите вашият метаболизъм се забавя и не може да се повиши докато не приемете храна. Затова закуската сутрин е много важна за повишаване на метаболизма, което спомага за изгаряне на калории през деня. И не мислете, че ви е необходима закуска, която изисква много време за приготвяне – достатъчна е купичка мюсли или плод и парче сирене.

– Яжте по-често, миниум 4 пъти през деня
Храненето на 2-3 часа, т.е. грейзинг диета, не само ще ви държи сити през деня, но така ще приемате и по-малки порции. Всички знаем за малките порции и синия цвят на чиниите, който психологически намалява апетита ни. Още нещо честият прием на храна поддържа метаболизма ни, защото ни е необходима повече енергия за смилане на храната.
Затова разделете храната, вашето дневно меню, на няколко порции с калорийна стойност от 200 до 400 калории и намерете време да си хапнете спокойно няколко пъти през деня.

– Планирайте вашата храна
В началото планирането на менюто ще ви отнеме и време и усилие, скоро може да го превърнете и в положителен навик. Да знаете какво, кога и как ще ядете има няколко плюса – планиране при покупка на храна, спокойствие и сигурност, защото знаете какво ще ядете и няма да бъдете изкушен от мазни банички в обедната почивка от които след това ще ви бъде тежко. Важното е, че ще имате проверен (защото сте го обмислили) и постоянен (защото сте го осигирили) поток от хранителни вещества.
Другото, което можете да направите е да имате винаги под ръка свежи плодове, морков и ядки – храна, която е здравословна и съдържа много фибри.
И махнете бисквитите от бюрото :)

Ако следвате тези прости правила ще бъдете здрави, ще се чуствате добре и ще имате желаното тегло без глад и ограничения.

по идея на ediets.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории