Ръжен хляб с доматен сок
Добави към моето меню
Ръжен хляб с доматен сок
рецепта за вкусно и здравословно хлебче от ръжено брашно, приготвено с доматен сос и омагьосано с аромата на риган. Още Хипократ е използвал риган при лечение на дихателни и стомашни неразположения. А в този студ билката ще ни помогне да се преборим със симптомите на настинка и грип и с болното гърло
продукти са за 2 хляба, изпечени в кексова форма
300 мл доматен сок
150 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
щипка сол и захар
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. стрит джоджен
1 голям морков
1/2 пакетче мая
5 ч.ч. ръжено брашно
3 ч.ч. пшенично брашно, тип 500
* Маята се смесва с 150 нл хладка вода, щипка заха и сол и 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне за около 15 мин;
* В голяма купа се смесва настръгания морков с подправките – стрит джоджен и риган и брашната;
* Доматеният сок се прибавя при шупналата мая и се разбърква. Добавя се към брашното и се замесва меко еластично тесто;
* Ръженото брашно е различно от бялото, когато се замесва тесто, затова добавете, ако е необходимо още малко брашно и зехтина;
* Разделете на две части и оформете, поставете в тавичка за печене и оставете за около 1 час да втасат;
* Пекат се на 190 градуса, на средна фурна, около 40 мин, без да се отваря вратата на фурната. Когато се почука по кората на хляба трябва леко да кънти;
* Извадете хляба от формите и оставете още 10 мин във фурната на средна скара.
Този хляб има изрезен сладък вкус, който се съчетава с чисто масло, сирена и червено вино.
Само едно нещо да попитам,джодженът е 1 ч.л. или 1 ч.ч.?
Джоджен 1 ч.л.
Когато тръгнах да правя този хляб имаше и бобена чорба и смело сложих и на хляба.
Може да се сложат подправки на вкус, в зависимост от ястието, което приготвяте, може да прибавите и пресован чесън или чесново брашно.
Доколкото си спомням преди два три дни тази рецепта беше малко по-различна, а именно с чесън, без морков и джоджен. :)Но може и да бъркам :))