Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене в училище

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословно хранене в училище

Наредба на Министерството на здравеопазването забранява продажбата на вредни храни в училищата
От 15 септември вафли, дъвчащи и желирани бонбони, чипс, пирожки и понички, Зрънчовци и газираните напитки ще изчезнат от бюфетите в училище. Причината е, че тогава влизат в сила новите изисквания на здравното министерство за храната в училищата.
В столовете и бюфетите (вътре в училище, но не и пред вратата на училището) ще могат да се продават айрян без сол, прясно и кисело мляко, натурални сокове 100% или чай. От сладкишите е разрешен само шоколадът.
Мерките се въвеждат заради все повече наблюдващо се затлъстяване на децата в училищна възраст.

Текстът на нормативния документ забранява продажбата на територията на училището на пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина (тоест всякакви типове Зрънчо), пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад. Няма да намерите и торти и пасти със сметанов и маслен крем, сиропирани сладкиши и сухи супи и бульони.

В столовете, бюфетите и автоматите за закуска ще могат да се предлагат други любими и не съвсем здравословни продукти като сандвичи, тестени закуски, бисквити и десерти на зърнено-плодова основа и шоколад.

Според авторите на наредбата това е нормативната наредба, която ще обърне тенденцията при нашите деца с нездравословното хранене и затлъстяването.

Според проучване, направено през 2004 20% от децата до 18-годишна възраст са със свръхтегло, 5% от тях са със затлъстяване.
Проучването, направено през 2009 сред първокласници е още по-тревожно – 30% (!)от първокласниците са с наднормено тегло, от тях 17% са със свръхтегло, а 13 – със затлъстяване. С поднормено тегло са едва 2,2%.

Физическата активност на нашите деца също е ниска – едва 24% от първокласниците посещават различни спортни или танцови клубове.

Наднорменото тегло в детска възраст е предпоставка за здравословни проблеми като диабет, повишено кръвно налягане, риск от затлъстяване.
При децата с наднормено тегло с 26% по-висок е и рискът от алергии, и с 59% по-висок за хранителни алергии.

Проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването има и психологическа страна – децата стават обект на подигравки, остават изолирани от съучениците си, създават се комплекси и много по-трудно се приобщават към групата и не участват в екипни занимания.

Предвижда се контролът по изпълнението на новата наредба да се следи от РИОКОЗ. Определни са и глоби за нарушителите между 100 и 5000 лева. Първата проверка за резултати от наредбата и спазването й Министерството на здравеопазването е планирало за ноември.

Резултати от тази наредба няма да дойдат скоро, положителни тенденции за намаляване на наднорменото тегло и нездравословното хранене могат да се очакват в близките 5 години.
Но как ще бъдат убедени производителите на нездравословна храна и така добре рекламирани лакомства за да станат съпричастни към здравето на нашите деца?

healthc2
За да има ефект от този документ трябва да има промяна както в храненето на нашите деца, така и в тяхната двигателна култура.
Трябва да бъде променен стереотипа на хранене на нас самите и на нашите деца, а това само с документ не може да се получи. Трябва да се започне още с обучение на бъдешите родители, че ако искат да отгледат здраво дете, което да се превърне в можеща личност още от разждането трябва да се храни здравословно, в определени часове. След това когато детето расте да не получава за награда близалки и бонбони. Трябва да няам реклама на чипс, кола и junk food за нашите деца. Трябва да ги научим как да управляват парите си, а не да ги оставят в училишната лафка.

Тази наредба ще остане само документ, ако ние не научим нашите деца.

healtc1
прецедено кисело мляко – така, че никое дете да не може да му устои
За да има ефект наистина обаче, трябва пълна промяна – и в хранителните навици, и в двигателния режим. И в културата на готвене на бабите и стеретоипа им за „здрав вид”. И все пак наредбата е едно добро начало. Остава само наистина да се случи.

Енергиен калкулатор
Колко калории на ден трябва да приема на ден, зависимо от възрастта може да се изчисли по следното правило:
Според диеталозите
– 1 грам белтъци съдържа 4 ккал.
– 1 грам въглехидрати посигурява 4 ккал.
– 1 грам мазнини съдържа 9 ккал (най-много).
Общитя брой на калории приемани на ден зависи от възрастта на детето:
– за деца от 6 до 10 години – 1890 калории на ден.
– за деца от 10 д0 14 години – 2415.
– за деца от 14 до 19 години – 2760.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории