Сусамки
Добави към моето меню
Сусамки
рецепта за един традиционен български десерт – независимо, че присъства в турската и гръцката кухня (Балканите са толкова малки) – тези са приготвени такави, каквито можете да ги намерите на Самоводската чаршия в Търново или на Етъра.
Когато приготвям багажа за похода в планината приготвям много корни, сусамки и ореховки, те са енергия в планината.
1/2 ч.ч. захар (кафява)
1/2 ч.ч. мед
4 ч.ч. сусам
1 с.л. олио
1 ч.л. оцет
щипка сол
* Сусама се запича на сух тефлонов тиган. Сипва се колкото да покрие дъното и се разбърква с дървена лопатка, докато стане златист. (Може да се изпече и на фурна, в суха тава, само сусама – но аз предпочитам на тиган);
* Захарта се карамелизира и се добавя течния мед и се разбърква. Ако меда е захаросан се разтапя предварително на водна баня;
* Олиото, оцета и щипката захар се добавят към течния карамел. Разбърква се и се добавя сусама;
* Сместа се изсипва върху хартия за печене (паус) и се разточва с намокрена точилка на пласт с дебелина 1 см. Още топло се нарязва с остър нож на квадратчета.
Сусамките се загъват в хартия за печене (паус) и се подреждат в кутия с капак. Така опаковани се слагат в случая в самара или се съхраняват около 1 седмица в шкафа.
Има три неща, които приготвят за хапване в Етъра до Габворо, които оставят следа и искаш да се върнеш отново и да си хапнеш от тях. Защото на Етъра приготвят най-вкусните пърлени питки, варени гевречета и сусамките.