Последни Рецепти
Последни Статии

Гладолечение

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Гладолечение

Пол Брег – едно име, много книги и почти митична личност – това е най-видният диеталог на нашето време – доктор по медицина, основател на Здравното движение в Америка. Създател на световноизвестната “Система на Брег” за здравословен живот и естествени методи за лечение. Книгата “Чудото на гладуването“, издадена на повече от 25 езика в над 20-милионен тираж, предизвиква истински бум и е наричана “Библия на гладолечението”. Това е книгата, която прочетох през 1989 и промени начина на ми на живот и отношение към храната.
breg

Според Брег гладуването е най-добрият, ефикасен и безопасен начин за почистване (детоксикация) на човешкото тяло.
Брег загива при инцидент на 94 години, докато кара сърф (поне това е официалната версия, въпреки че в последните години се появиха различни източници, които оспорват и подлагат на съмнение множество факти от живота на Брег). Според лекарското мнение бил напълно здрав.

В България гладолечението има своята история. В началото е Лидия Ковачева. В своята книга “Гладът – приятел и лекарство” защитава теорията, че продължителността на човешкия живот може да бъде увеличена многократно с помощта на “целебния глад”.

lidia
Нейните ученички д-р Виргиния Георгиева и д-р Емилова по-късно създават и собствени центрове за лечение, превръщат го в бизнес.
Самата Лидия Ковачева умира от сърдечен удар на 88-годишна възраст. Когато била едва на 30 г., заболява от туберкулоза, а след това и от цироза. Пенсионират я на 40 г., лекарите я отписват. Случайно дочува за метода на гладолечение на руския професор Юрий Николаев и започва да го прилага върху себе си. След 12 месеца от туберкулозата няма и следа, а цирозата отшумява от само себе си. «Няма неизцерима болест, но има неизцерими болни!» и «Пълен стомах – празна глава!» – това са нейни думи.
Методът й включва няколко дни, през които позволена храна са само плодовете – от 500 до 800 г., и билкови чайове, подсладени с мед – това е плодолечението.
Разрешава се и малко зеленчукова отвара. След няколко “гладни” цикъла от страданието на болния не оставала и следа.

Какво е лечебен глад
Всеки организъм реагира по различен начин на глад. Затова чистият лечебен глад е заменен с “по-меки форми” – само на плодове, на плодове и зеленчуци.
По време на глад организмът е подложен на физиологичен стрес. Засилва се дейността на жлезите с вътрешна секреция, повишава се активността на всички системи, променя се психологическият фон, започват да действат механизмите на биохимично пречистване, стимулира се разграждането на мазнините, променя се дори съставът на кръвта. Ето защо този вид разтоварване, но проведен правилно, може да зареди човешкия организъм с енергия за дълго време.
За да е по-леко гладуването, препоръчително е да се избере един постоянен ден в седмицата, в който не сте натоварени – например събота или неделя.
Аз съм избрала ден понеделник – като начало на седмицата.
И всеки месец имам своите 3 дни – те са в началото на месеца.
В книгата на Брег се разглеждат и по-дълги периоди на лечебно гладуване – 7 дни, дори 21 дни, но за такъв курс на лечение се изисква лекар, свободно време и много мотивация (и здравословен проблем).

Гладът като лекарство
Доказано е, че здравословното гладуване може да излекува хипертония, епилепсия, психични заболявания, безсъние, сърдечни болести, диабет, артрит, астма, камъни в жлъчния мехур, кариес, проблеми с венците.
Най-ефикасно гладуването се оказва за храносмилателната система – колити, гастрити, язви и т.н., при които наистина е доказан положителен ефект.

Захранването
След преустановяване на гладолечението, организмът трябва да бъде захранен много внимателно, по строго определен начин. След продължителното гладуване е налице изкушението да се нахвърлим веднага върху храната и да се натъпчем до пръсване. Това може да завърши фатално. След гладуване повече от един ден постепенно се преминава към по-тежките за храносмилане храни. В противен случай гладуването е безпредметно – даже и вредно.

Недостатъци на гладуването
* Не се щади мускулатурата – отслабва се цялостно;
* Възможно е спиране на цикъла при жените;
* Отслабването при гладуване е прекалено рязко.

Опасно ли е гладуването?
Гладолечението трябва винаги да се извършва под строг лекарски контрол.Според лекарите дългосрочното гладуване – над 3 дни, трябва да се провежда под лекарски контрол. Не бива да се гладува напълно повече от 10 дни, като и през това време процесът се контролира от медицинско лице. Според учените продължителното (21 – 35 дни) и безконтролно гладуване може да завърши фатално за 60-70 % от здравите хора и 85-95 % от болните. Към продължителното гладуване трябва да се подходи поетапно. Освен това е необходимо да се спазва неколкомесечна програма на хранене преди това.

Гладолечение не се прилага при туберкулоза, исхемична болест, злокачествени заболявания, цироза, болести на нервната система, Базедова болест, поднормено тегло, при възраст над 60 г., при деца и бременни.

Гладолечението доказано е само и единствено тип лечение при някои болести,
но не и мода или начин на живот.
Ако човек се храни здравословно през цялото време, то той няма нужда от двадесетдневно гладуване.

Следва продължение

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории