Последни Рецепти
Последни Статии

Едамаме

Добавено в Зеленчуци, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Какво е едамаме?
Едамаме е соя. Това са неузрели соеви зърна, още в шушулката. Популярни са в в азитската кухня, в кухнята на Япония, Китай, Корея… Те са отличен източник на антиоксиданти и изофлавони (фитоестрогени, които се предлагат като хранителни добавки).
Едамаме е модерна храна. У нас може би се предлага в японските ресторанти.

За да се превърне в любима добавка към ястията у нас трябва да се предлага на достъпна цена. В САЩ може да се купи замразен в магазина. Съдържа повече протеини от зрялото растение и е богата на витамин B и C. Соевите зърна са богати на фолиева киселина, необходима на бременните жени.

Как се приготвя едамаме в домашни условия:
– Пуснете шушулките едамаме в тенджера с вряща подсолена вода. Вари се 6 минути.
– Прецедете едамамето и го сипете в чиния. Поръсете го с едра сол и го поднесете като предястие.

– Може да се свари на пара.

– Може да приготвите пюре от зърната на зелената соя и да поднесете този дип с хрупкав хляб. Овкусете по желание със сол, лимонов сок.

edamame pix

Опитвала съм го! За първи път в един корейски ресторант в центъра на Стокхолм. В дървена купа с решетесто дъно ти сервират зелени шушулки – сварени на пара и поръсени леко със сол.
Хапват се като вземеш шушулка, отваряш я и хапваш няколко зрънца. Прилича на зелен боб, но никъде у нас не се сервира така. Още като малка баба ме е научила, че като се набере зеления боб от градината се почиства от краищата и да няма конци, нарязва се и се сварява. Вкусно, диетично ястие, като може и на салата да се поднесе.
Е, сигурно е модно, да се хапва едамаме. Като снакс (мезе за бира) е по-добра идея от всякакви видове чипс и пържени картофи, ако ви хареса.
Едамаме е продукт, който може да се използва за приготвяне на супи, салати или като гарнитура.
Хората, които са алергични към соеви продукти не трябва да го консумират.

Едамаме не съдържат глутен и холестерол. Те са нискокалорични и са отличен източник на протеини, желязо и калций.
В 150 г зрънца едамаме се съдържат 180 калории приблизително 18 г протеин, 8 г мазнини, 13 г въглехидрати, 98 мг калций, около 3,5 г желязо и други минерали като магнезий, фосфор, калий и т.н.

Ползи от едамаме при редовна консумация:
Намалява риска от ментални заболявания при възрастните хора. Сред популациите, които консумират по-големи количества соя, има статистически по-малка вероятност за възникване на свързани с възрастта психични разстройства.

– Превенция над сърдечносъдовите заболявания. Консумирането на соеви протеини като алтернатива на животинските води до понижени нива на LDL (лошия) холестерола, което от своя страна намалява риска от атеросклероза, повишено кръвно налягане и съдови инциденти.

– Понижава нивото на хомоцистеин в кръвта.

Едамаме, както и лещата и спанака са добър източник на нехемово желязо. Недостатъчните количества желязо в диетата могат да повлияят енергоразхода на организма. Дефицитът на желязо често е съпроводен от умора и липса на тонус.

Едамаме е полезен продукт в менопаузата. Едамаме е източник на изофлавоноиди, които подобряват костното здраве и поддържат минералната плътност на костите по време на менопауза.

Полезна храна при депресия. Едамаме е източник на фолати, което може значително да подобри депресивните състояния.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории