Пълнен лук на фурна
Добави към моето меню
Лук печен на фурна, небелен, е нещо вкусно. А след това се посолява и овкусява с олио и малко ябълков оцет и става вкусна салата. Да се напълни лук, иска да имате еднакви по размер глави кромид лук и да се издълбае. Така, както се приготвят и пълнени картофи на фурна, което е нещо вкусно. Зимни, вкусни рецепти, които най-добре се получават във фурната на печка на дърва в компанията на чаша греяно вино.
Продукти за 4 порции:
8 големи глави червен лук
400 г кайма
1 с. л. горчица
2 моркова
50 мл олио
2 с. л. галета
100 г кашкавал
1 щипка чубрица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
* Лукът се почиства, отгоре се отрязват капачета и се вари в кипяща подсолена вода за 10–15 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Главите кромид лук се издълбават, като сърцевината и капачетата се запазват.
* В тиган с малко олио се задушава каймата, докато стане на трохи, добавят се настърганите моркови, нарязаната сърцевина на лука, сол, черен пипер и чубрица, както и горчицата.
* С тази смес се пълнят главите лук.
* Подреждат се в тава, слагат се капачетата, и се пекат около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна. В тавата се налива малко вода.
* Малко преди да са съвсем изпечени, капачетата се отхулпват и лука се поръсва с настърган кашкавал и галета и се допичат до златисто.