Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене с по-малко протеини удължава живота

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

По-малката консумация на протеини и по-голямата на бавни въглехидарти удължава живота
Или колко е важно балансираното хранене

Това не е добра новина за последователите на високомазнинно нисковъглехидратно хранене (ВМ НВХ) и кето режим, който в последните години има славата на най-добрата диета за отслабване, защото в тяхното хранене са буквално изключени.
Каква е разликата между бързи и бавни въглехидрати?

Нископротеиновата високовъглехидратна диета удължава живота и поддържа здравето на мозъка, сочат резултатите от изследване, показва изследване на Южноавстралийския институт за здравни и медицински изследвания.

zelenchici pix

“Отдавна знаем, че по-малкият прием на храна удължава живота – заяви ръководителят на изследването Кристофър Прауд. – Преди известно време стана ясно, че голямата консумация на протеини съкращава живота, а сега вече знаем каква е причината за това.”

Прекалено големият прием на протеини може да ускори протеиновия синтез и до доведе до поява на дефектни протеини, които са свързани с риск от преждевременна смърт, пише БТА.

Препоръки в последните години са да се консумира по-малко червено месо до 1-2 порции на седмица, като се препоръчва да се приема 2 порции риба по 200 г. Освен с месо, основно с бобови храни се приемат растителни протеини.

Учените тествали хипотезата си, като подложили плодови мушици и червеи на високопротеинова диета. “Тъй като тази връзка бе установена у хората, получените резултати всъщност показват как по-малката консумация на протеини може да удължи живота ни”, отбеляза Прауд.
Той препоръчва не само да се намали приемът на протеини, но и да се увеличи консумацията на въглехидрати, които дълго време бяха свързвани с нездравословно хранене. “Въглехидратите имат стара лоша слава, но ключът е в баланса и познаването на различията между “добри” и “лоши” въглехидрати“, уточни Прауд.

Неотдавнашно проучване показа, че диетите, включващи значителен прием на “добри” въглехидрати и храни с голямо съдържание на фибри, намаляват с 24 процента риска от колоректален рак, рак на дебелото черво, коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет тип 2.

Продукти богати на бавни въглехидрати

whole-grains

“Някои въглехидрати, като тези в плодовете и зеленчуците, са свързани с най-големи ползи за здравето. Консумацията им е сходна с традиционната средиземноморска диета”, увери Прауд.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории