Кьопоолу
Добави към моето меню
Кьопоолу
1 кг патладжани
0.5 кг червени чушки
2 домата (около 300 гр.)
4-5 скилидки чесън
2 с.л. олио
2 с.л. ябълков оцет
* Патладжаните и червените пиперки (месести, тип Капия) се изпичат, обелват се, нарязват се и се смилат с пасатор или в кухненски комбайн.
* Доматите се настъргват на ренде и се смесват със смелните патладжани и пиперки;
* Добавят се нарязаните на ситно скилидки чесън. Олито се налива на струйка и сместа се разбива с миксер;
* Овкусява се оцет или лимонов сок на вкус и се украсява с нарязан на ситно магданоз.
Поднася се студено, като салата или като гарнитура към скара.
Идея: Може да се добавят счукани на ситно орехови ядки или майонеза.
Кьопоолу е традиционна българска лятна салата, заимствана от турската кухня.
Може да се консервира в буркани за зимата, пропорцията е следната:
10 кг патладжани
5 кг пиперки
3 кг домати
2 връзки магданоз
200 мл олио
сместа се запържва в олиото докато се изпари водата и се разпределя в предварително затоплени буркани, които се стерилизират 10 мин.
От баба си знам, че кьопоолуто става по-вкусно когато печеният патладжан, обелен,поставен в съда се хваща за дръжката и с лъжица се откъсват малки парченца от върха към дръжката докато се свъши и така всичките патладжани. Всички продукти се нарязват на ситно и се прави по същия начин. Просто става по-красиво и цветовете не се смесват. Като се пасира става на еднородна каша и не изглежда красиво. Да ви е вкусно!
От баба си знам, че кьопоолуто става по-вкусно когато печеният патладжан, обелен,поставен в съда се хваща за дръжката и с лъжица се откъсват малки парченца от върха към дръжката докато се свъши и така всичките патладжани. Всички продукти се нарязват на ситно и се прави по същия начин. Просто става по-красиво и цветовете не се смесват. Като се пасира става на еднородна каша и не изглежда красиво. Да ви е вкусно!
От баба си знам, че кьопоолуто става по-вкусно когато печеният патладжан, обелен,поставен в съда се хваща за дръжката и с лъжица се откъсват малки парченца от върха към дръжката докато се свъши и така всичките патладжани. Всички продукти се нарязват на ситно и се прави по същия начин. Просто става по-красиво и цветовете не се смесват. Като се пасира става на еднородна каша и не изглежда красиво. Да ви е вкусно!
От баба си знам, че кьопоолуто става по-вкусно когато печеният патладжан, обелен,поставен в съда се хваща за дръжката и с лъжица се откъсват малки парченца от върха към дръжката докато се свъши и така всичките патладжани. Всички продукти се нарязват на ситно и се прави по същия начин. Просто става по-красиво и цветовете не се смесват. Като се пасира става на еднородна каша и не изглежда красиво. Да ви е вкусно!