Еклерите на Валя
Добави към моето меню
Еклерите на Валя
или Еклери с фъстъчена паста
Рецепта споделена от Валентина Кисьова
За тестото
2 ч.ч .вода
1 ч.ч. олио
1 голяма щипка сол
Се слагат да кипнат в тенджера на котлона.
Изведнъж се добавят
2 ч.ч. брашно
Бърка се докато стане на топка.
Тенджерата се маха от котлона и се оставя да поизстине леко.
След което се добавят едно по едно
8 яйца
Получава се т.н. „Парено тесто“
1 ч.ч. – 250 мл. Може да се направи и ½ доза от пареното тесто
Еклерите се приготвят като с чаена лъжица се взема от сместа и се подрежда в тава застлана с хартия за печене. Може и с шприц. Когато слагаш от тестото, гледай да има разстояние м/у еклерите при печенето, защото се надуват много. Когато се слага от тестото трябва да има разстояние между еклерите, защото при печенето се надуват много.
Пекат се на 190 градуса на средна фурна до приятен загар.
Крем:
1 л прясно мляко
8 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 сл. нишесте
4 жълтъка
1 лимон настъргана кора
Глазурата е от затоплена фъстъчена паста и малко олио.