Последни Рецепти
Последни Статии

За нисък холестерол – закусвайте

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Тайната на ниския холестерол се крие в добрата закуска и леката вечеря

Познато нали. Има стара мъдрост която казва „Закуската изяж сам, обеда сподели с приятел, а вечерята подари на врага си“. До този извод стигат и учени от университета в Йерусалим, които са провели изследване с участие на 18 човека на възраст от 30 до 70 години. Всички участници са били с диагностициран захарен диабет тип 2 и повишен индекс на масата (от 22 до 35, за нормално тегло се приема до 25). Като основна терапия са получавали метформин или (и) са спазвали диета.

zakuska budapest

Оказва се, че диета, която включва плътна закуска и лека вечеря дава най-добри резултати.
Нивото на холестерол при съчетаване на лекарствена терапия и диета се поддържа в оптимални граници.
Групата, които вечеряли обилно и пропускали закуската имали високи показатели за холестерол и глюкоза в кръвта, което се отразява на тяхното общо състояние.
Учените съветват да се използват всички възможности на съвременните фармакологични препарати и с правилна диета и активен начин на живот. Не си заслужава да се занимава със самолечение, а всички свои действия да съгласувате с лекуващия лекар. В случая на захарен диабет тип 2 ще ви помогне лекар ендокринолог.
Нивото на кръвната захар може да се контролира по няколко начина:
– Необходимо е да се промени отношението към храната, да се намали количеството на приеманите порции. И най-вече да се намали количеството на бързите въглехидрати.
– Обърнете се към лекар ендокринолог, за да ви назначи лекарствена терапия
– Активно движение. Според изследване с участие на 4 500 жени – 100 минути на седмица физическо натоварване със средна интензивност намалява риска от захарен диабет тип 2 с 9%.
Като цяло, показатели на захарен диабет сред жени, които водят активен начин на живот е по-малък. Това е свързано с поддържането на физическа форма, отсъствие на наднормено тегло и на повишен холестерол.

Метформин е медикамент. Metformin е терапия на първи избор за контрол на хипергликемията при диабет тип 2. Наред със свойствата си да понижава кръвната глюкоза, медикаментът предлага допълнителни ползи като загуба/поддържане на теглото и коригиране на метаболитните нарушения, като се свързва с благоприятен сърдечносъдов профил.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории