Еклери със сметанов крем
Добави към моето меню
Еклери със сметанов крем
Рецепта споделена от Diana Ivanova
Продукти
За пареното тесто
150 г брашно, тип 500
250 мл прясно мляко или вода
65 г масло или 5-6 с.л.олио
4 яйца
1щипка сол
Начин на приготвяне
• В тенджера на котлона изсипете млякото, маслото и солта.Щом заври млякото, добавете брашното и бъркайте докато се образува топка.
• Дръпнете тестото настрани и оставете леко да се охлади.
• Яйцата добавяйте едно по едно, докато се усвоят от тестото.Използвайте миксер, сместа ще стане по гладка.
• С помощта на шприц или лъжица направете желаната форма еклери в тава застлана с хартия за печене
• Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.
• След 20минутното печене намалете фурната на 160 градуса за 5-10минути, накрая леко отворете фурната и ги извадете след 5 минути.
Продукти за крема
500 мл прясно мляко
150 г захар
2 яйца
75 г брашно
200 мл течна сладка сметана
1 ванилия(аз слагам от тази на Dr.Oetker течна)
Начин на приготвяне на крема
• Млякото и захарта се кипват.
• Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.Жълтъците се разбиват, към тях се прибавят пресятото брашно и малко от млякото, което се разхлажда с малко студена вода.
• Бърка се до получаване на рядка каша, която се прибавя към кипящото мляко.
• Бърка се на огъня с дървена лопатка, докато кипне, като се внимава да не прегори.
• Съдът с крема се маха от огъня, като от време на време се разбърква.
• Прибавят се разбитите на пяна белтъци и се бърка леко.
• Изстиналия крем се ароматизира и към него се прибавя разбитата сметана
С приготвения крем се пълнят еклерите