Еклерите на Валя
Добави към моето меню
Еклерите на Валя
Рецепта споделена от Валентина Кисьова
Продукти
2 ч.ч. водa
1 ч.ч. олио
1 щипка сол
2 ч.ч. брашно
8 яйца
(1 ч.ч. = 250 мл)
Крем
1 л прясно мляко
8 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. нишесте ванилия
4 жълтъка
Кората от 1 лимон, настъргана
1 ванилия
Начин на приготвяне
• Приготвя се парено тесто. В тенджера се слагат да кипнат 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. олио и щипка сол.
• След като кипне се добавят наведнъж 2 ч.ч. брашно и се бърка на котлона докато стане на топка
• Маха се от котлона тенджерата и се оставя да изстине леко
• Добавят се едно по едно яйцата
• От сместа се грабва с чаена лъжичка и се слагат в тава застлана с хартия за печене. Трябва да има разстояние между еклерите защото се надуват при печенето
• Пекат се на 190 градуса до приятен загар
• Крема се приготвя като към заврялото мляко се добавят останалите продукти и се разбърква на тих огън до сгъстяване
• Еклерите се пълнят с крем и се украсяват по желание с течен шоколад.