Последни Рецепти
Последни Статии

Еврейски ябълков сладкиш

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Еврейски ябълков сладкиш
Рецепта споделена от Валентина Кисьова

evreiski-yabulkov-sladkish

Продукти
6 ябълки, 1кг по-кисели
2 с.л. канела
6 с.л. кафява захар /може и обикновена/
3 непълни ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. мазнина (може да бъде половин разтопено масло и олио)
2 ч.ч. захар
сок от 1 портокал/малко повече от 1/2ч.ч. сок или лимонада/
2 ванилии
4 яйца
1 ч.ч. смлени на едро орехи

Начин на приготвяне
• Ябълките се обелват, изчистват от семките и се нарязват на кубчета, след което се смесват с кафявата захар и канелата. Оставят се така, докато се направи тестото.
• Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера в голяма купа.
• В отделен съд се смесват мазнината, портокаловия сок, ванилията и захарта, като се разбъркват хубаво с вилица.
• След това се смесват със сухата смес и отново с вилицата се разбърква хубаво.
• Прибавят се едно по едно яйцата, като продължаваме да разбъркваме хубаво с вилицата, докато се получи еднородна хомогенна смес. Накрая се прибавят и орехите
• Половината смес се изсипва в добре намаслена форма (получава се доста голям сладкиш). Върху нея се слагат половината от ябълките с канелата и захарта, а отгоре – другата половина от сместа, като върху нея се слагат и останалите ябълки, които се разпределят равномерно. Излива се равномерно и отцедилия се сок от ябълките.
• Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса , около час.
• Сладкишът е готов когато го пробваме с дървено шишче и то е сухо, без полепнало тесто по него.
• Този сладкиш е по-хубав на втория или третия ден, стига да остане до тогава. Тогава канелата и ябълките си пускат още по-силно аромата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории