Последни Рецепти
Последни Статии

Еклерова торта

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Еклерова торта
Рецепта споделена от Мария Георгиева

eklerova-torta
За блатовете, за всеки от двата блата са необходими по
4 яйца
14 с.л. захар
14 с.л. брашно.
Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване след това добавяме брашното лъжица по лъжица накрая белтъците предварително разбити на сняг.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса в тава с размери 25 на 35 см.

За еклерите:
300 мл. вода
125 г масло
5 яйца
1 ч.ч. брашно
Във врящите вода с масло изсипваме наведнъж брашното и бъркаме енергично до получаване на еднородна смес и сваляме от огъня.Когато сместа е изстинала добавяме яйцата едно по едно. С чаена лъжичка или щприц оформяме еклерчетата в тава върху хартия за печене. Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна и след като се надигнат намаляваме на 150 градуса.Пълним със студен крем.

За захарното тесто за розите:
1 с.л. желатин
4 ч.ч. пресята пудра захар
1/2 ч.ч. нишесте най-добре царевично
сладкарска боя.
Желатинът се слага да набъбне за около 5 мин. в 1/3 ч.ч.вода,след което се разтопява на водна баня. В купа се смесват захарта и нишестето, налива се леко охладения желатин и се меси.Тестото трябва да престой поне 1 час в хладилник завито в домакинско фолио след което е готово за работа. Изсъхва много бързо и е подходящо за изработването на сложни фигури.Фигурите могат да се приготвят няколко дни предварително.

Допълнително са необходими 2 пакета крем “Оле”-д-р. Йоткер приготнвени по указанието на опаковката и 1/2 л. течна сметана разбита с 1/2 ч.ч. захар за покриване на тортата.

Сглобяване на тортата:
Слагаме първия блат, сиропираме го леко със захарен сироп, нареждаме еклерите и останалия крем
Слагаме втория блат и него сиропираме леко
Намазваме сметаната и украсяваме с предварително приготвените рози.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории