Последни Рецепти
Последни Статии

екземи

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Преумората докарва екземи
Бирена мая, черен дроб и боб помагат срещу обривите

Фитотерапевтите препоръчват и следните билкови комбинации. Първата включва по 50 г корени от сапуниче и гръмотрън, листа от орех, жиловлек и градински чай и стръкове от камшик; по 25 г стръкове от жълт кантарион, червен кантарион, бял равнец, синя тинтява и плодове от хвойна; по 20 г стръкове от полски хвощ, цветове от синя метличина и листа от коприва. Съставките се смесват. Две супени лъжици от сместа се варят в продължение на 10 мин в 500 мл вода. Пият се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене. Отделно външно се правят бани с кори от бряст /30 г кори от бряст се варят в продължение на 20 мин в 1,5 л. вода/.

Екземата е възпалително заболяване на кожата, което по правило се обостря през пролетта. За увеличения брой на случаите допринасят лошата хигиена, влошеният жизнен стандарт на хората, липсата на лечение или терапия с неефективни средства. Възпалението на кожата засяга главно повърхностния й слой. Основните симптоми при това състояние са сърбеж и обриви. Измененията се локализират по откритите части на тялото (лице, китки, глезени, стъпала), които са в контакт с различни дразнители. Кожата на тези места се зачервява и отича. Появяват се множество мехурчета, които имат склонност към сливане. Образуват се по-големи мехури. Те се пукат и на мястото им възникват кожни разрязвания, наречени ерозии. След известно време лимфата, която изтича от ерозиите, засъхва. Засегнатите места се покриват с корички. Така най-общо се развива острата екзема. При хронифициране на болестта кожата се уплътнява и по нея се образуват люспи. Силният сърбеж води до необуздани разчесвания, които са входна врата за други инфекции. Заболяването протича в множество разновидности. За появата му значение имат фамилно обусловена свръхчувствителност към действието на токсични, механични и други болестни фактори. Влияят и генетични особености на структурата и функцията на кожата, пренагласа на имунната система и възникване на алергия към редица вещества след повторен контакт с тях. Това често са химични дразнители, които причиняват контактна екзема. Проявата на тази форма се улеснява при използване на разтворители, които обезмасляват кожата и я правят свръхчувствителна. При хората, които злоупотребяват с миещи препарати, може да възникне т.нар. дегенеративна екзема. Тогава силно се уврежда покривният защитен слой на кожата и заболяването хронифицира. Разновидност на контактната екзема е т.нар. микробна екзема, предизвикана от свръхчувствителност на кожата към някои бактерии. Значение има цялостното състояние на организма. По-уязвими са постоянно напрегнатите, преуморените хора, както и тези, на които поради непълноценно хранене липсват нужните за организма витамини и микроелементи. Състоянието изисква незабавна намеса на лекар-дерматолог. Много важно е да се отстрани първопричинителят на болестта.
Д-р Ваня Шипочлиева
главен експерт в НЦООЗ

Лечение
За лечение обикновено се използват стероидни кремове. Употребяват се антихистаминови препарати, които успокояват сърбежа. При вторична инфекция се предписват антибиотици. Храненето, особено на децата с екзема, изисква специално внимание. От всекидневното меню трябва да се изключат всички продукти, които предизвикват обриви – млечни ястия, киви, банани, ягоди и пр. За всеки отделен пациент виновните храни са различни. Като се има предвид, че при липса на веществото инозитол може да се появи екзема, трябва да се наблегне на храните, които го съдържат. Това са черен дроб, бирена мая, зрял фасул, говежди мозък и сърце. Също – пъпеш, грейпфрут, стафиди, пшеничен зародиш, фъстъци, зеле. Полезни са още слънчогледовото и фъстъченото масло, фъстъци, бадеми, авокадо. Те са богати на витамин F, при чийто недостиг също се появява екзема. Препоръчват се и ястия с коприва. От опит се знае, че тази билка действа благоприятно при всички разновидности на екземата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории