Последни Рецепти
Последни Статии

Емоционално хранене

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Емоционално хранене

Какво е то емоционално хранене? Или позната ли ви е тази ситуация?
Признаци на емоционално хранене
– Храните ли се когато сте в стресова ситуация
– Ядете ли когато не сте гладни или продължавате да се храните, след като сте се заситили
– Посягате ли към храна за да се почувствате по-добре или от скука
– Храните се редовно, опитвате да е разнообразно и здравословно, но не можете да спрете докато не усетите тежест в стомаха или не сте изяли всичко от порцията, на масата
– Не можете да се контролирате при вида на храна
– Наличието на храна ви ви кара да се чувствате спокоен и сигурен

emotional-eating

Факт е, че когато сме тъжни или под стрес може да се хванем за храната като отдушник. Емоциите като гняв, тъга, дори от щастие могат да бъдат причина за промяна в нашите хранителни навици. Но може ли храната да ни накара да се почувстваме по-добре?
Може да се стигне дори до състояние като хиперфагия, това е Системно Преяждане (BED), и заедно с Анорексия и Булимия, е клинично признато хранително разстройство.

Неконтролираното, спонтанно и хаотично емоционално хранене може да не изглежда проблем на пръв поглед, но като се превърне в навик, то скоро довежда до преяждане, до лоши навици и зависимост от храната. Защото хората, които посягат към храната в емоционални моменти, обикновено не пропускат основните хранения. Така дневният прием надвишава многократно допустимите калорийни стойности.
Затова е важно да се внимава за наличие на предупредителни знаци, че сте попаднали в капана на емоционалното хранене. Ако не бъде осъзнат този проблем, той може да се превърне в зависимост.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized