Витамините на лятото
Добави към моето меню
Как да се храним през лятото за да се “запасим” с витамини за цялата година
Кайсии, праскови, нектарини – богати са на витамини А. сините сливи на витамин В1. Ябълките, съдържат по-малко от цитрусовите плодове, витамин С. динята е богата на фолиева киселина, която е полезна за нервната система и при профилактика на анемия.
Лятото е сезон на свежи плодове, зеленчуци и зеленина или казано с други думи лятото е сезон на витамините. Това, което можем да получим през лятото, едва ли може да го получим през зимата.
През лятото витамините постъпват в организма с храната, а не във вид на витаминни комплекси, колкото и да са балансирани – витамините са ит храната, а не химия на хапчета.
Касисът – богат е на витамин С, който се запазва дори, ако замразим плода. Витамин Р е полезен при профилактика на атеросклероза, фолиевата киселина (витамин B9) спомага за влияние на радиацията и за отвеждането на токсини. По своите качества не отстъпва и червеното френско грозде.
Боровинките, синята боровинка, са добре познати на тези, които проблеми със зрението и прекарват много време на компютър. Богати са на витамини В, Р и А. Боровинки могат да се купят по всяко време на годината, предлагат се и замразени. Хубаво е да се знае, че някои сортове се отглеждат в градината (американска боровинка), за други може да се разходим на Витоша, в Родопите или в Стара планина и да си наберем горски боровинки, тогава може да са сини или червени, богати са на витамини, антиоксиданти, благодарение на които се забавя стареенето на организма.
Къпините са богати на антиоксиданти и витамин Р. много вкусни и може да приготвите от сладко до различни сладкиши с къпини.
Малините са много вкусни и полезни, източник на витамин А и С, освен много рецепти, които може да се приготвят с малини, трябва да се знае, че е много ефектна при настинки.
Ягодите,а в края на юни и горските ягоди, са класика в нашето хранене, едни от най-вкусните десерти се приготвят с ягоди, да не забравяме, че са и активен имуностимулатор.
Много зеленина и зеленчуци
Друг източник на витамини през лятото са зелените подправки – копър, магданоз, мента, босилек, девесил, кориандър, джоджен, както и спанак, зелена салата, целина, листата на червеното цвекло (те не са така популярни у нас, но ако отглеждате червено цвекло в градината от средата на юни може да го добавяте към зелени салати или да направите сърми).
Ако нямате градина, купувайте от проверен източник зелени подправки и продукти, които да са органично отгледани, без нитрати. Подправките може да се замразяват и за зимата.
В началото на юли в градината е станало чудо – вече са видими резултатите от труда – краставици, чушки, първите домати, зелен боб, патладжан, тиквички, картофи.
Чушките и зелето са богати на витамин (ретинол – антиоксидант полезен за зрението и костите). На витамин А и С са богат доматите и червените чушки.
Особености на хранене през лятото
През лятото имаме желание да включим в нашето хранене максимално свежи плодове и зеленчуци. и все пак не се препоръчва да се минава изцяло на растително хранене. Храненето трябва да бъде балансирано и разнообразно. В храненето трябва да присъства и месо, риба, морски дарове, не трябва да се изключват млечните продукти и ненаситени мастни киселини.
Що се отнася до допълнителните полезни вещества, трябва да се обърне внимание на витамини от група В и Е, на калций и силиций. Не трябва рязко да се отказваме от прием на минерално-витаминен комплекс.
През лятото, благодарение на дългия слънчев ден по естествен начин получаваме витамин D, но трябва да бъдем внимателни с това колко дълго и как правим слънчеви бани, защото това може да доведе до други проблеми.