Последни Рецепти
Последни Статии

Еньовден 24 юни

Добавено в Билки, Празници

Добави към моето меню

Еньовден
празник на билките, а църквата почита празника Рождение на Св. Йоан Кръстител
Честит имен ден на Янчо, Яни, Янка, Еньо, Енчо, Йоан, Йоана

Днес е Еньовден – слънцестояне, начало на лятото, ден за бране на билки и ритуали
Когато Еньовден, 24 юни е през седмицата, брането на билките и ходенето по баирите да се берат билки го оставяме за събота. Събраните тогава билки се използват не само за лек, а и за билков чай и в нашите рецепти.

en1
Празника Еньовден се нарича още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене.
Според народните вярвания на този ден “слънцето играе или трепти”, когато изгрява. Събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

С Еньовден са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.
На този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на слънцето, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор “мълчана вода”, налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила. В нощта на умиращото и възраждащото се слънце е апогеят на лечебната сила на растенията.
Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина, липа, лайка, мащерка се използват за лек през цялата година.
Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли.

Еньовден-в-Етъра 1
Еньовден в Етъра

Според народните вярвания Св. Иван Билкобер е заповедник, началник на 77 и половина болести. Срещу тези болести е насочен и този празник, на който не се работи. Рано сутринта преди изгрев слънце жените събират 77 билки и половина, защото на Еньовден билките имат най-голяма магическа сила, след това “се отвръщат”, загубват я. Някъде от билки и треви правят венец, провират се през него за здраве, а после го окачват за цяр.

Рождение на Св. Йоан Кръстител
Рождение на Св. Йоан Кръстител
Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. Заченат с Божията намеса, Св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на Св. Йоан е подсказано “свише” – родителите му, Захарий – юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще имат син.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории