Жито с билки
Добави към моето меню
Жито с билки
здравословно хранене, биомагазини, биохрани – за здравословното хранене съм била винаги, водена от инстикт и опит, разделното хранене дойде спонтанно, отказването на солта, отказването на колбасите, трудния избор на продукти в магазина – продължава и днес. Научих се да готвя здравословно, почти без мазнина, без пържене, с минимално използване на полуфабрикати.
Но така и не станах почитател на биомагазините. Предпочитам да купувам зеленчуците, плодовете, месото и млякото от хора, които го произвеждат.
Затова тази рецепта не е с емер, фаро или киноа, а е с най-обикновено жито, от онова, което може да покълва. И с билки, такива каквито можете да наберете в градината или на разходка в планината.
2 ч.ч. жито
щипка сол
5 ч.ч. вода
лимон – изцеден сок и настъргана кора
2 с.л. ябълков оцет
1 връзка свеж див лук
4-5 стръка копър
1 ч.л. нарязана на ситно мащерка
150 гр моцарела или прясно сирене
* Житото се измива и се залива със студена вода. оставя се така за 24 часа. на другия ден се слага да заври и се оставя да ври на тих огън около 30 мин;
* След това се загъва с одеяло и се оставя за около 2 часа;
* Житото се отцежда от водата и се добавят нарязаните на ситно зелени подправки, овкусява се с лимон, оцет и се разбърква;
* Поднася се украсено с парчета моцарела или прясно сирене и лист мента.