Последни Рецепти
Последни Статии

Грешки на интервю

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какви грешки допускаме на грешки на интервю
И така малката победа е факт. HR е прегледал вашето резюме и ви е поканил на събседване.

Ако са ви поканили на събеседване това означава, че вашето резюме е разгледано и сте преминали през първото сито. Ако са ви
И така малката победа е факт. HR е прегледал вашето резюме и ви е поканил на събседване.

jobinterview

Ако са ви поканили на събеседване това означава, че вашето резюме е разгледано и сте преминали през първото сито. Ако са ви поканили на среща разговор – това означава, че вашия опит и образование покриват изискванията за вакантната длъжност. На събеседването вече не е важно колко и какви висши образования имате и какъв трудов стаж. Защото при личния контакт ще бъдете оценявани вие самите, като човек и като потенциален сътрудник.

Съответно, това, което трябва да направите е да покажете убедително, че да се работи с вас е удобно и комфортно, че на вас ще може да се разчита. И че лесно ще станете част от колектива и организацията. А това е по твоите сили.
На събеседването е достатъчно да бъдете вие самата и да избегнете разпространените грешки в общуването (които се допускат от вълнение)
Това са най-разпространените грешки при събеседване за работа, които не трябва да допускате при разговора с потенциалния работодател.

10 грешки на събеседване за работа

Грешка N1 – Имитация на хладнокръвие и равнодушие
Вълнението е напълно естествено. Особено, ако става въпрос за работата на вашите мечти. Някои се опитват да вдигнат цената си, като се правят на незаинтерусавани от длъжността. Други отиват на събеседването сякаш правят услуга на работодателя.
Не трябва по време на интервюто да се правим на незаинтересувани, че ни е безразлично дали ще ни одобрят или не. Първо така ще изглеждаме глупаво и неискренни. Второ, това няма да предизвика симпатия в работодателя, а само ще го отблъсне, защото всеки манаджер мечтае за повече предани служители.

Затова не се страхувайте да покажете своята заинтерсуваност и ентусиазъм от предлаганата позиция. По-добре да си признаете “Аз съм много развълнувана от персективата да стана част от екипа на вашата компания и това ме вдъхновява”, отколкото да се опитвате да се представите за суперценен кадър, който е благоволил да се заинтересува от тази длъжност.

Грешка N2 Критическа настройка
Свежите идеи и желанието да се подобри работата на организацията в която кандидататсвете е добре. Но критика без такт на организацията в която кандидатствате може да сведе вашите шансове до нула. Ако виждате много недостатъци в работата на фирмата по време на интервюто не трябва да мислите за това. От друга страна да кажете някоя Не-истина и да преиначавате действителността също не е добре. Ако кандидаствате в малка компания е безсмислено да кажете “Аз мечтая да работя в компания като вашата, вие сте лидерът в областта. Вие сте най-известната марка!” Ако кандидатствате за работа в Нокия или Кока Кола – ситуацията е друга.
Работодятелят и сам знае за проблемите и слабите страни на своя бизнес. И ако вие грубо правите комплименти той може да реши, че не не можете да оценявате реалната ситуация.
По време на събеседването може да говорите какво бихте направили за фирмата. Ако можеш да увеличиш продажбите с 20% – кажете го направо.

Грешка N3 Излишна скромност
Събеседването не е времето за премълчаване на вашите достойства и постижения. Най-лошото, което можете да направите е да кажете “Аз съм обикновен сътрудник”. Ако вие самата не разкажете за своите таланти, постижения, успехи как работодателят ще разбере за тях.
Понякога може да споменете за качества и умения, които нямат пряка връзка с описанието на длъжността, но които вие притежавате и могат да ви бъдат полезни в работата – знание на чужди езици, креативност, психологически познания и др.
Работодателят трябва да получи възможно нах-добрата представа за вас. И ако вие сте човек с разностранни умения и знания, това може да бъде ваш плюс.

Грешка N4 Самохвалството няма да ви донесе добро
Противоположната грешка е самохвалството. Едно е когато спокойно разказвате за своите обективни заслуги и постижения “Работила съм по по този проект и работата ми се състоеше в …”, “Завършила съм униврситета с диплом за отличен успех и има следните публикации”, “Създала съм сайт, който има такава посещаемст …”
И съвсем по друг начин звучи, ако заявите “Аз съм супер гуру в продажбите”, “Моите статии са култови за дамската аудитория”
Вместо да употребявате гръмки фрази като – култов, гуру, лидер, назовете конкретни цифри и факти, които потвърждават вашия успех.

Грешка N5 Език мой, враг мой
Работодателите често задават въпроси-уловки на събеседването. Такъв въпрос е “Как (или къде) се виждате след 5 години?” – подгответе се за него. Вашата задача е да намерите отговор на такива въпроси, а не на въпроса “Какви са вашите недостатъци”- да отгворите – “Нямам такива”.
Още по-лошо би било, ако изредите вашите недостатъци като ленност, темперамент, глупост и т.н. На кого му е нужен ленив, темпераментен или глупав служител?
Може да кажете, че сте работохолик, перфекционист и можеби много амбициозен. Тези недостатъци повечето работодатели прощават, а някои ги приемат и за достойство.
Можете да споделите за недостатък като достойснтво, но го поднесете меко, например “Аз съм устремена в постигането на крайния резултат и понякога мога да бъда нетърпелива или емоционална, като се опитвам да измина пътя до постигането на целта по-бързо”.

Грешка N6 Фанатизъм
Едно е да покажете на събеседването ентусиазъм, едно да заявите “Това е работата на моите мечти” и съвсем друго е да кажете, че ще се самоубиете, ако не получите тази работа.
Манията и фанатизма никога не са били достойство на жената. Ако по време на събседването ви попитат “Очаквате ли скоро да имате дете? Как това ще повлияе на вашата кариера?” не трябва пламенно да уверявате, че не искате да имате деца, а да обясните, че като жена искате да се реализирате и в кариерата и в семейния живот. Можете да кажете, че семейният живот може да ви помогне в кариерата, защото близките ви ще ви подкрепят и ще ви дават необходимото за работата вдъхновение. А ако още нямате деца, можете да кажете на евентуалния работодател, че не планирате да излизате в отпуск по майчинство и за вас е интересна самата работа, а не ползите, които може да ви донесе.

Грешка N7 Планове за бъдещето
Работодателят много често на интервюто иска да разбере за вашите планове за бъдещето. Въпросът звучи така “Как се виждате след 5 или 10 години?”
Разкажете за своите мечти и планове адекватно. Не говорете повече от необходимото. В никакъв случай не трябва да казвате, че искате да достигнете до длъжността управител на компанията (макар, че Наполеон е казал, че всеки войник трябва да носи в раницата си маршалски жезъл), къде искате да работите, за вашите планове да работите за конкурентите или, че в бъдеще искаш да се занимаваш с нещо съвсем различно кат работа.

Грешка N8 Сладката лъжа
Опитвайки се да направим впечатление на интервюто, често ние се опитваме да се представим в по-добра светлина. И трябва да бъдем внимателни, защото и малката лъжа може да се окаже, че работи против нас.
Ако по време на интервюто кажете, че знаете френски, работодателят ще провери поне веднъж. Представете си, че вмомента в който го кажете и интервюто мине на френски и то без уводни думи, изведнъж разговора преминава на френски.
Затова не казвайте по време на интервюто, че всичко знаете и умеете. Някой биха казали “Справям се с английския, като ползвам речник, но отдавна мечтая са подобря моите знания. Ако получа тази длъжност ще имам чудесен стимул да овладея езика и ако имам възможност в работата си да контакувам на английски моето обучение ще бъде по-ефективно.” Или “Аз не съм рабитила с тази счетоводна програма, но заради работата във вашата организация съм готова още днес да се запиша на интензивен курс и да се науча да работя с програмата”.
А може и да помолите за помощ “На мен не всичкоми е ясно, но ако ваш сътрудник ми отдели 15 мин и ми обясни в какво се състои работатата”.

Грешка N9 Въпрос на цена
Въпросът за заплатата се явява по време на събеседване един от най-важните. Ако въпросът е възникнал той трябва да намери решение, а не да отсъпваме с “Заплатата е таква, каквато вие решите”.

Ако вие сами не се научите да определяте вашата цена, вие никога няма да я получите. Когато говорим за заплатата, бъдете откровени, вие не просите за милостиня, а за заплащане на вашия труд, време и енергия. Трябва предварително да се запознаете със заплащането на труд полаган за длъжността за която кандидствате. Затова назови числото. Останалото е въпрос на разговори.

Ако специалистът по човешки ресурси е заинтересуван от вашата кандидатура той ще се договори с вас, дори може да ви предложи повече от първоначалното ви очакване. Заплатата е въпрос на взаимен компромис и на предлагане на пазара.
Ако предложената заплата не ви удовлетворява напълно, но искате да получите предложената работа, се разберете за график за повишение на заплатата, ако приемете предложената длъжност.

Грешка N10 Напълно сериозно
Най-голямата грешка е, ако се отнасяте към събеседването много сериозно. Това е събеседване, не е въпрос на живот и смърт.
Ако работата е за вас и вие сте най-добрия кандидат вие ще получите тази длъжност.
Ако не сте най-добрия кандидат – търсенето на работа продължава.
Трябва да се търси познание и развитие от процеса на намиране на нова работа и да ставаме все по-добри уверени, когато кандидатсватме за дадена длъжност. На събеседването ти оценяваш твоето ниво, правиш изводи за своята кариера, спомянш си за всички твои досбри страни и постижения.
Затова нека събеседването бъде първата крачка към любимата ти работа, а не жесток изпит.

Виктория Исаева

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории