Последни Рецепти
Последни Статии

Европейски ден за здравословно хранене и готвене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Европейски ден за здравословно хранене и готвене

Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца вече се превръща в традиция. На 13.12.2012 в София, в зала Арена Армеец, се проведе шестото по ред издание на инициативата

здравословно хранене деца
Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца.
Организатори са Европейската комисия и Евро-Ток България с подкрепата на Столична община.
В детското кулинарно шоу участие ще вземат 500 деца от първи до четвърти клас от столични училища. По традиция вече, на празника се канят различни класове, така че посланието за здравословно хранене да достига до максимален брой деца.
В първата част на събитието децата приготвиха вкусно, здравословно и балансирано меню. Като имаха възможността да научат повече за продуктите и правилния начин на хранене, в зависимост от тяхната възраст и предпочитания. Да се научат децата да подбират храната и според вкус, и според качеството й.
Посланието за здравословно хранене е цялостна концепция – храненето трябва да бъде редовно, балансирано, да носи удоволствие и да е основано на личния избор.
Здравословното хранене е свързано и с активното движение – физическата активност е необходимост е необходима за поддържане на добрата форма на децата. Здравословното, балансирано хранене и подходящата физическа дейност са необходимост за детското развитие. Това е проверена формула за превенция на много заболявания при децата, вкл на затлъстяването.
„Нашата цел е да популяризираме важността на здравословното хранене сред децата по забавен и атрактивен за тях начин – казва г-жа Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. – Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца е част от широка кампания на ЕК за борба срещу затлъстяването чрез насърчаване на гражданите на ЕС да изберат и предпочетат балансиран хранителен режим и да спортуват повече. Голяма част от навиците, свързани със здравословния начин на живот, се изграждат в детска възраст. Детството е важен период за утвърждаване на предпочитания към здравословното поведение като цяло, не само към здравословното хранене. Децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителните си режими, е по-вероятно да водят здравословен живот и като възрастни.”

Резултатите досега са ниски. Всички специалисти у нас са си свършили работата, имаме прекрасни наредби, имаме указания, менюта, но когато се стигне до изпълнението им, всички правят това, което могат – отбелязва Жоро Иванов, президент на Евро-Ток България. – Все още нашите детски градини и училища не познават новите технологии. Главният проблем е, че пари няма, бюджетите им са ниски. Основната мисия на тази инициатива е децата да бъдат запознати и накарани сами да търсят здравословни храни. В момента пазарът е наводнен с хиляди продукти. Нито един производител няма навика да предлага продуктите си за дегустация. Важно е не само да ги покаже в магазина, но и да разясни в една дискусия какво е вложено в тях, как са произведени, защо трябва да се консумират и защо отговарят на определена ценова гама. Затова основата на това събитие е да провокираме дискусия, да представим правилните технологии. Искаме наистина да убедим действащите институции и бизнеса да помислят и да инвестират в промяната на формата на храненето в детските градини и училища. Ние самите работим много активно в тази посока. Направили сме два проекта – училищна лавка и училищен стол, където искаме нагледно да покажем идеите си.

Европейският ден за здравословно хранене, традиционно се отбелязва на 8 ноември
Европейски ден за здравословно хранене и готвене за деца открихме различни дати, както и че е проведено 2 пъти в София през 2012 г, затова не посочваме дата за събитието. И не самата дата е важна, а това нашите деца да се хранят здравословно и балансирано, да спортуват, да отиват спокойни и с усмивка на училище, за да станат знаещи и можещи хора.
European Day of Healthy Food and Cooking
Снимката, както и цитатите са ползвани от от бнр.бг

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории