Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се храним след 35 години

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как да се храним след 35 години
След 35 години обменните процеси започват да се забавят, организмът вече не е толкова издръжлив като на 25 години, но на тази възраст много от нас водят активен начин на живот, грижат се за своите деца.
Затова трябва да планирате вашето хранене. Ако до този момент сте се хранили безпорядъчно, без да планирате меню, без да се храните в определени часове, сега е крайно време да преразгледате своето меню.
Има една статия в bb-team.org – Хранене след 45 Кратък образователен курс на тема “Хранителни потребности и диетите в зряла възраст, която описва ситуацията, такава каквато е позната на мнозина от нас.

Festival-of-Fertility-9-600x450

С какво да започнем?
Изключете от вашето хранене маргарин (съдържа ненаситени растителни мазнини), продукти, които съдържат транс мазнини, фаст фууд, сладки и мазни храни, вредни са за всяка възраст. Младите хора имат по-здрав организъм, затова и грешките в храненето са значително по-малко опасни за тях.
За да бъде вашето хранене балансирано и разнообразно следвайте тези насоки
Следете за желязото във вашето хранене. По данни на родилния дом в Абърдийн (Aberdeen Maternity Hospital) в критичните дни жените губят до 50 мг от този минерал. Трябва да се приема всеки ден, около 18 мг, чрез храната, лесно се постига чрез продукти от животински продукт – 18 мг толкова се съдържа в 200 г черен дроб. На желязо са богати и други продукти – субпродукти, червено месо, тиквени семки и др.
Умората може да се дължи на липса на желязо

Яжте повече млечни продукти. Богати са на калций, който за женския организъм е много важен, колкото повече е сега, толкова по-добро ще бъде състоянието на костите след менопаузата, когато постепенно ще намалява в организма. Дали да се пие прясно мляко е спорна тема, нашия съвет е – може, ако ви се пие, 200 мл, веднъж или два пъти в седмицата. Но всеки ден включвайте в менюто си кисело мляко, извара и различни сирена

Включвайте в менюто си продукти богати на фолиева киселина (витамин В9). Много е важно, ако искате да имате дете, защото фолиевата киселина способства зачатие и нормализира развитието на бебето – за жена над 35 години тези свойства на фолиевата киселина са безценни. Дневната норма за жена в детеродна възраст е 400 мкг (0,4 милиграма). Лесно е да ги получите, ако в дневното ви меню присъства черен дроб, зелени листни зеленчуци, бобови, ориз.
Храни богати на фолиева киселина

Намелете калоричността на порциите. Ако след 35 години се храните както сте се хранили на 25 години рискувате да напълнеете. Чували сте, когато някой казва, че се дебелее с годините, както и че се слабее от нерви. Има нещо вярно в това. Затова намалете в своето меню мазнини от животински произход (мазно месо и млечни продукти) и въглехидрати (вкл сложни, бавни въглехидрати, а бързите ограничете). Увеличете плодове и зеленчуци.
Как да отслабнем след 35 години

Яжте повече свежи плодове и зеленчуци. при термообработка се намаляват витамини, микроелементи и антиоксиданти, които защитават нашия организъм от прежидвременно стареене. При термичната обработка почти изцяло се унищожава витамин С, който е необходим за да се усвоява желязото от организма. Хранете се със свежа храна, с минимално термична обработка, следвайте сезонното, балансирано хранене, тогава вашата храна ще бъде „жива“ и ще се чувствате по-добре по-дълго време.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории