Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за фалафел

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

На 12 юни се отбелязва Световния ден на фалафела.
Фалафелът е смес от смлян нахут (може да се приготви и от бакла и с други добавки, като боб или пулп от моркови) и подправки, оформени в малки топчета и изпържени до златисто в мазнина. Това е една от емблемите на арабската и на еврейската кухня. Бърза храна, улична храна, популярна колкото и дюнера.
Най-вкусен е топъл, в комбинация с тахан или чеснов сос, ситно нарязана салата с домат, лук и маруля, увит в тънка джоб-пита.

13 май е ден на хумуса. Избрани рецепти с хумус
falafel day
На 18 юни 2019 г. Google ни казва да обърнем внимание на нещо вкусно, което се приготвя от нахут, освен хумус, разбира се – фалавфел – falafel, the best thing that ever happened to chickpeas—with the possible exception of hummus, of course

Нахутът е много полезен – спомага за контрол на кръвната захар и отделянето на инсулин и понижава холестерола. Освен това, той е добър източник на протеин и засища за дълго заради високото съдържание на фибри.
Това, че е пържен е проблем, но ако консумирате по-рядко и с мярка, не е страшно. Може да се приготви и без пържене, ако се пече на тиган с незалепващо дъно.
Хрупкав отвън, мек и ароматен отвътре, фалафелът утолява глада и е вкусен.

Точната му родина е неясна, но всички са съгласни, че произхожда от Близкия Изток – в приготовлението му специализират държави като Израел, Египет, Ирак, Мароко, Ливан, Турция.

falafel recepti
Рецепти за фалафел

Рецепта от готварската книга Jerusalem. Автор: Йотам Отоленги, Тами Самими
Продукти:
250 грама сушен нахут
Средна глава лук, нарязана ситно
1 скилидка чесън, смляна или нарязана на ситно
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
2 супени лъжици ситно нарязан пресен кориандър (може да го пропуснете, като сложите повече магданоз)
Настърганата кора от един лимон
¼ чаена лъжичка лют пипер
½ чаена лъжичка кимион
½ чаена лъжичка сух кориандър
¼ чаена лъжичка смлян кардамон
½ чаена лъжичка бакпулвер
1 ½ супени лъжици брашно

слънчогледово олио за пържене
½ чаена лъжичка сусам, за овалване

Начин на приготвяне:
* Накиснете нахута в голяма купа с вода и го оставете да престои една нощ, докато удвои обема си.
* На следващия ден го отцедете и поставете в кухненски робот заедно с лука, чесъна, лимоновата кора, магданоза и кориандъра. Смелете докато стане на ситни трохи, но спрете преди да стане на каша.
* Добавете подправките, брашното, солта и бакпълвера, заедно с една супена лъжица вода и премесете цялата смес добре на ръка. Покрийте купата и я оставете да си почине за поне един час в хладилника.

За пърженето: загрейте дълбок съд с достатъчно олио, така че да покрие изцяло фалафелите, и загрейте до 180 градуса. (Може да се приготви и с изпичане на фурна или на сух тиган, дори на грил тиган)

* С мокри ръце оформете около 1-2 супени лъжици на топченца, като ги оформяте по-сбити така, че да не се разпаднат. Оваляйте ги в сусам и ги пържете около 4 минути, до златисто. Не ги вадете прекалено скоро, за да успеят да се сготвят и в средата. Извадете и отцедете от мазнината.

Сервирайте в питка-джоб с хумус или тахан, салата от ситно нарязани краставици, домати, лук и маруля, и кисели краставички или друга туршия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории