Последни Рецепти
Последни Статии

За да сте щастливи, яжте повече плодове и зеленчуци

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всички знаем за ползата от плодовете и зеленчуците. Те са свежа храна, богата на витамини и антиоксиданти, фибри и съдържат малко калории. Намаляват риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Нови факти показват, че оказват благотворно влияние и върху психичното ни здраве.

Храни за щастие на всяка възраст
Изследване от 2012 г. показва, че колкото повече плодове и зеленчуци изяжда човек, толкова по-добре той се чувства. Проведено е от Медицинската школа в Уоруик, Централна Англия сред 80 000 британци.
“Най-щастливи се чувствали хората, които поемали по седем порции дневно”, твърди ръководителката на екипа Сара Стюърт-Браун. Учените са установили, че една порция е 85 грама (това е 600 г на ден) – за пример една малка ябълка тежи 140 грама.

Какви храни ни правят щастливи

strawberry lemon pix

Ново проучване показва, че 65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно. Данните са от британско изследване, в което са участвали 13 983 души над 16-годишна възраст.

Обяснението?
Как да повишим хормоните на щастието и да сме изпълнени с оптимизъм и настроение? Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са биохимичната основа на щастието. Техните количества в организма ни могат да се променят. Доказано е, че хората, които ядат много плодове и зеленчуци са доволни от живота, те са в добро психично здраве и са по-щастливи от тези, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци.

Тялото ни произвежда шест различни хормона на щастието: серотонин, допамин, норадреналин, ендорфини, фенетиламин и окситоцин.

Участниците с най-добро психично здраве, които са били около една трета, са консумирали 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Една порция е еквивалент на 80 -100 грама.
Много хора обаче консумират по-малко количество от нужното им за деня. 31% от участниците, които били без психични проблеми, консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28% – около две порции. 6,8 на сто от участниците в същата група се ограничавали до една порция плодове и зеленчуци дневно.

Яжте зеленчуци, за да бъдете оптимисти

Друго изследване сочи, че когато хората ядат повече плодове и зеленчуци се чувстват по-спокойни, по-щастливи и с повече енергия от обикновено.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории