Последни Рецепти
Последни Статии

Коп салата

Добавено в Зеленчуци, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Коп салата
или още салата Зимна маслена глава
А името звучи прозаично за този крехък зеленчук, по скоро може да се нарече зелена маслена роза
Под името коп салата – може да се намери в някои магазини, където предлагат разнообразие от салтаи – айсберг, лоби салата, червена салата или салата дъбови листа. Но това е моята салата фаворит.
Преди време, когато се озовах в един град в който езикът и до днес си остава неразбираем за мен, град в който Халите се показват, като една от забележителностите на града – открих много вкусна зелена салата, като роза, от големи тънки листа, които могат да се накъсат и да се овкусят, но са толкова големи и нежни, че може спокоймо да ги сложите целите и да сервирате върху тях или да загънете на руло с вкусна плънка. На унгарски е Fejessalata, на немски Kopfsalat.
zelena salata

Под това заглавие – салата Зимна маслена глава – може да се намери в Сортови семена, което означава, че може да се отглежда и в градина.
Ранен зимен сорт, предназначен за ранно производство при есенно засаждане. Презимува успешно. Листната розетка е средно голяма. Листата са светлозелени, леко накъдрени. Главата е плътна, със средно тегло 180-200 гр. листата са нежни, сочни, вкусни. 30-40 г/дек. В 1 г има приблизително 1000 бр. семена. Засаждане – 30 см между редовете и 20 см между растенията.

Доколкото от немски Kopfsalat може да се преведе като главеста салата (Kopf значи глава) не мога да съм сигурна, но ни чака едно пътуване в света на видовете зелена салата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории