Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на българската погача

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Регионален фестивал на българската погача
Къде: с. Овча могила, Свищов
Кога: 16 юни 2018 г.

На фестивала бяха представени десетки хлебни изделия от традиционни хлябове до баници и питки. Участниците се състезават в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други“, като в последната се включват и баници, и сладкиши. Жури оценява вкусните изделия, дегустирайки всяко от тях.

festival na bg pogacha 1
На 16 юни в с. Овча могила се проведе фестивал посветен на българския хляб, организиран от Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметство с. Овча могила.
Както всяка година, фестивалът започна с традиционното замесване на домашна питка. Тази година баба Ненка Симеонова, позната сред своите съселяни си като баба Неша, показа майсторство при месенето на хляб по традиционния начин, познат на българите от векове.

festival na bg pogacha 2

През това време изложените експонати в залата на читалището се оценяваха от компетентно жури. Хлебните изделия, които бяха 70 на брой, бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“, като в последната намериха място баниците и сладкишите. Тази година журито, беше изключително затруднено при оценката на разнообразните тестени изделия и добави още една категория. Категорията „Други“ беше за тези, които не се вписват в останалите три. Дегустирайки всеки един от експонатите, журито направи своя избор, след което най-вкусните и интересни бяха наградени.

festival na bg pogacha 3
Дипломи за участие в Регионалния фестивал получиха всички 60 участника, а за празничното настроение се погрижиха танцовите и певчески състави, и оркестърът към Народно читалище „Съзнателност 1899“, село Овча могила.

festival na bg pogacha 4
снимки: Дарик Радио В. Търново

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории