Последни Рецепти
Последни Статии

Празници на хляба в община Своге

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празници на хляба – фестивал-съревнование в община Своге
Къде: община Своге
Кога: от 12 май до финал на 9 юни в Своге

praznici na hleba svoge

За трети път през 201 г. община Своге организира Празници на хляба. В рамките на един месец в 12 села на общината се проведоха местни съревноания в приготването на обредни хлябове. Участващите във фестивала села бяха: Томпсън, Реброво, Луково, Владо Тричков, Церово, Лесковдол, гара Лакатник, Бов, Свидня, Искрец, Дружево и Миланово. Специално жури обикаляше, по график, населените места и оценяваше погачите по вкусовите качества, дизайн и атрактивно представяне. От всяко село се излъчи победител, който да участва на финала в град Своге.

praznik na hleba svoge 2018

Темата през 2018: Във всяко едно от местата, през които е минавал, Вазов е посрещан с погача, мед и шарена сол. Затова ентусиазираните жители на селата приготвят най-различни на вкус и визия майсторски погачи, които ще представят пред журито по нестандартен начин – с извадки от пътеписите на Вазов, с народни песни и танци, облечени в народни носии.
Във всяко село съревнованието беше повод за хубав празник с музика, песни и танци, в които участваха ансамбли малки и големи в народни носии.

Празниците на хляба завършиха много вкусно и весело за гостите, които опитаха майсторски изработените погачи и се включиха в извилите се на площада хора.

praznik na hleba svoge 1

praznik na hleba svoge 2

praznik na hleba svoge 3

praznik na hleba svoge 4

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории