Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на сливата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Български фестивал на сливата, 25 издание
Къде: Троян и Орешак
Кога: 22-24 септември 2017 г.

troyan slivi 17

Празникът ще се проведе от 22 до 24 септември в Троян и в. Орешак и е посветен на Деня на независимостта. На 22 септември концерт ще изнесе ансамбъл “Българе”.
На следващия ден през града ще премине традиционното празнично шествие. В следобедните часове гостите ще се насладят на изпълненията на откритата сцена за състави от страната. Вечерта отново по традиция ще е посветена на младежката публика. Очаква се концерт да изнесе Графа, а в него да се включи и тазгодишният победител в “Гласът на България” троянецът Радко Петков, като гост на събитието бъде и неговият ментор Иван Лечев.

uti teleshko sini slivi
Ути приготвя телешко със сини сливи.

В последния ден от Фестивала ще продължат изпълненията на откритата сцена, а финалът ще бъде сложен със заключителен концерт на атрактивния ансамбъл “Зорница”.

troyan slivi programa 17

Улица на занаятите ще съпътства проявата през трите фестивални дни, през годините тя се превърна в част от физиономията на празника. Всяка година броят на участниците расте, миналата година те бяха над 80.
На 23.09.2017 г. ще се проведе традиционното празнично шествие, което ежегодно изпъстря троянската главна улица и централния площад. Ще бъде спазен един от най-обичаните ритуали, този на паленето на казана за изваряване на ракия. Тазгодишния майстор на ракия, който ще запали казана, по традиция ще бъде пазен в тайна до последния момент.

troyan slivi

Традиционно улица на занаятите ще съпътства Фестивала през трите фестивални дни.
По същото време Винпром Троян организира Ден на отворените бутилки с възможност за посещения и запознаване с особеностите на производството. През годините тя се утвърди и превърна в част от физиономията на празника. Всяка година броят на участниците расте. През 2016 г. бяха подадени рекорден брой заявки за участие в улица на занаятите – над 80.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории