Последни Рецепти
Последни Статии

Есен в буркани

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Изложба „Есен в буркани” и събор за празника
Къде: с. Осен, Търговище
Кога: 22 септември 2017 г.
С традиционния събор „Под крушата на осенската поляна” жители на община Търговище ще отбележат Деня на независимостта. След ритуала по издигане на националното знаме, който ще се състои от 10 часа на централния площад „Свобода”, с безплатен транспорт всички желаещи ще се придвижат до село Осен.
Различното тази година е инициативата “Есен в буркани” – изложба, която ще бъде съпътствана и с дегустации.

praznik-v-osen

Организаторите ще зарадват посетителите с много дегустации и демонстрации, ще има, разбира се, и народни танци и музика. Ще има изложение на домашно приготвена зимнина, художествено аранжирани кътове с пресни плодове и зеленчуци, ще има и читалища с техните характерни празници – на мекицата, на баклавата и гюзлемето. А читалището в село Дългач, например, ще се представи с изработени предмети под формата на плодове и зеленчуци.
Ще има демонстрации, дегустации на сладка, на туршии. Празник на мекицата организира читалището в село Буховци – те ще се представят с месене, дърпане, пържене на мекици, а освен това и с изложба на различни видове сладка, които се поднасят с хапването на вкусна мекица.
А защо точно мекица – обясняват кметицата на село Буховци Здравка Бонева и една от най-добрите майсторки на тестеното изделие Недялка Гецова:
Популярна, лесно се прави – всяка българска жена може да прави мекици. Голямото количество мазнина – това ги прави по-вкусни.
Важното е да му намериш, както бабите казват, майсторлъка – отначало да го за забъркаш, да втаса добре и след това се пържи и се яде.
Фатме Ахмедова, която е секретар на читалището в село Драгановец, разказа, че ще се представят на празника с баклави и гюзлемета:
Жените от селото се събрахме и решихме да е празника на баклавата, тъй като ги баклавата е сладка – и на делник, и на празник събира всички хора на една маса да си хапнат сладко и сладки приказки да си кажат.
В село Осен ние ще участваме и със зимнини, но ние от Драгановец, тъй като вече станахме популярни с баклавата, ще изнесем някоя и друга тава баклава, но повече ще наблегнем на гюзлемето – там ще ухае на топли гюзлемета, който иска, ще опита от нашите гюзлемета, ще видят на място как се прави – как се точат кори, как се пече и ще си куснат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории