Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с касис

Добавено в Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Плодовете на касиса са сред най-полезните горски плодове. Ще говорим за черния касис, всичко, важи и за червеното френско грозде. То е много красиво и фино и може да се използва за украса на торти и десерти. От него може да се приготви сироп, желе или сомашно сладко.

Касис и френско грозде (червеном има и бяло) може да се замразяват както боровинките. През зимата може да добавяме към смути, особено полезни са в края на зимата.

Яжте касис за добро зрение и здраво сърце
Има благоприятен ефект и върху зрението, сърдечносъдовото здраве и др.

Сладко и желе от касис
Сладко и желе от касис
Как от по-малко количество плод може да направим едновременно сладко и желе.

sirop kasis
Сироп касис
Това е един от най-хубавите и ароматни сиропи

Малките зрънца са богат източник на витамин C, който подпомага организма в усвояването на желязото. Полезни са за имунната система и в борбата с болести като грип, настинка и инфекции.

Плодовете на касиса съдържат високо количество флавоноиди, които са полезни за сърдечносъдовото здраве, богати са и на омега-3 мастни киселини.

Благодарение на консумацията на касис, се понижават нивата на „добрия“ LDL и се увеличават тези на „лошия“ HDL холестерол в кръвта. По този начин се подобрява притока на кръв към сърцето, а рискът от сърдечен и мозъчен удар и хипертония намалява.

Касисът е богат на антиоксиданти, които предоставят на организма противоракови свойства. Сред причините за развитие на раковите заболявания са свободните радикали, които увреждат ДНК на клетките.
Антиоксидантите са ефективни в неутрализирането им, борят се и с естествените процеси на стареене.

kasis 2015

Танините, които са естествени растителни молекули от групата на полифенолите, също могат да се намерят в касиса. Заедно с богатото съдържание и на антиоксиданти и фитонутриенти, плодът може да осигури защита срещу възпаленията в стомаха и сърдечносъдовата система.

Консумацията на касис осигурява още и витамин А, за който се знае, че подпомага зрението.

Растежът на бактерии в уринарния тракт повишава риска от инфекции. Плодовете на касиса може да се ползват за потискане растежа на бактериите. Това негово действие се дължи на антоцианите и тианините.

recepti s kasis
Рецепти с касис

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории