Кюфтата от риба
Добави към моето меню
Кюфтата от риба
рецепта за домашно приготвени рибени кюфтета, рибни шишчета или т.н. рибени пръстчета
около 1/2кг. рибно филе
1 яйце
1 глава кромид лук, ситно нарязан
черен пипе на вкус
щипка лют червен
1 голям настърган и изцеден картоф
1 филия бял хляб, накисната във вода и изцедена
1 -2 с.л. ракия
зелена подправка – магданоз, копър, дивесил
5-6 с.л. царевично брашно, галета за овалване
Ако е филе, рибата се накълцва на ситно (може да се смели с машинка за месо или с кухненския комбайн).
Омесват се всички продукти. Сместа трябва да стане като за кюфтета. Ако сместа е много мека се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
Сместа се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Взема се топка от готовата кайма и се оформя като кебапче на дървено шишче, като се сплесква от двете страни. Овалва се хубаво в галетата и се пържи от двете страни. Пърженето трябва да става в по-широк тиган заради шишчетата, в олио/мазнина около 1см.
Същите шишчета могат след овалване в галета да се и панират в яйце.
Поднасят се с много салата и лимон.
Тази идея се беше родила много, многооо отдавна, още на времето когато купувах кутиите с “рибените пръстчета” Бяха любим аламинут у дома, до момената с въпроса, а от какво са направени? Сега си ги правим у дома, винаги приготвям повече смес за да има за фризера и така под ръка отново ми е лщбима аламинт, но е домашно направен.