Последни Рецепти
Последни Статии

Коледа в Прага или празника на Свети Николай

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Коледа в Прага или празника на Свети Николай, в очакване на най-светлия празник Рождество Христово
Денят на Свети Николай
като католически празник

В много страни на Европа Св. Николай се смята за предшественик на Санта Клаус.
В Чехия и Словакия това е един от любимите празници. До Рождество Христово и Нова година остават още няколко седмици, а децата вече получават подаръци. Само този, който се е държал лошо през изтичащата година няма да получи подарък.
pr-1
По улиците на Прага може да се види чудна троица – свети Николай, ангел и дявол. Това са облечени в таетрални костюми студенти, които разнасят подаръци за децата по адресите, указани в специални писма, които са адресирани до родителите, бабите, дядовците и роднините от децата. Студентите се наемат специално само за един ден. Подаръци получават всички деца. А ако някое дете не получи подарък на този ден? То грижовните родители обещават, че ако срещнат тази знамените троица, която бърза по улиците по неотложна работа, която не е успяла да им дойде на гости, то слдващата година задължително ще дойде.

pr-2

Най-заетия в тази тройка е разбира се Свети Никоалй, който лично връчва на децата подаръците. Освен това той носи и пълния с подаръци чувал, който толкова много прилича на чувала на Дядо Коледа или на Дядо Мраз, така както го помнием ние, порстналите деца. Ангелът също участва в раздаването на подаръците, хвали децата, от които са доволни родителите. Дяволът трябва да плащи непослушните, но по правило непослушни деца няма, така, че дяволът на този ден е безработен.

След раздаването на подаръците, така както изискват традициите на славянското гостоприемство. възрастните канят скъпите гости да пинат по чака и ги нагостяват. Да откажеш почерпката е проява на лош вкус. Привечер много от изпълнителите на тези славни роли едвеа се държат на краката си.

Традицията за празнуването на Свети Николай в Чехия и Словакия е далече в ранното Средновековие. Свети Николай е напълно реално съществувала личност според църквата. Това е архиескоп Мирклийски (същия този накогото е посветен нашия празник Никулден), живял през четвърти век във Византия, на територията на днешна Турция. Той много обичал децата, помагал на бездомните, защитавал невинните и правел чудеса.

Децата във Франция, Германия, Холандия и Швайцария слагат навън своите обувки за да може Свети Николай да ги напълни с слафкищи и подаръци през нощта.

най-добрите ресторанти в Прага

Според специалисти в чешката столица са представени 35 световни кухни. Единодушно първото място се присъжда на ресторант Allegro, който се намира в 5 звездния пражки Four Seasons. Тук можете да намерите всевъзможни деликатеси, гарнирани с перфектно обслужване.
След него се нарежда Alcron, като част от Radisson SAS – Прага. Сред първите е и ресторантът Diana v Praze. Единственото изключение е заведението U Kastelana, което се намира в Бърно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории