Последни Рецепти
Последни Статии

Херинга

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Херинга
една от най-полезните и вкусни риби, с която могат да се приговят много рибни салати, сельодка, много е вкусна и запечена на грил тиган със зеленаи подправки и салата
За съжаление много трудно се намира в магазина. При възможност избирайте филе херинга

херинга
clupea harengus, херинга риба

Херингата, която наричат “морско сребро”, днес е скъпа, колкото останалата риба, но някога е била най-евтината и достъпна в Норвегия риба, присъствието й на масата е било неизбежно. Копърката, херингата, сьомгата и паламудът са от най-мазните риби.

Мазнините в рибата се намират в мускулната тъкан. Те са предимно от биологично полиненаситени мастни киселини от семейство омега 3. Именно тези мазнини играят и главна роля в протекцията срещу сърдечно-съдови заболявания. Те способстват и за ограничаване на автоимунните и възпалителни болести (например диабет и ревматоиден артрит).

Заради ниското съдържание на съединителна тъкан белтъците на рибата се усвояват по-лесно, което я прави подходяща храна както за малки деца, така и за по-стари хора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории