Торта с кокос и ягоди
Добави към моето меню
Торта с кокос и ягоди
Рецепта споделена от Veselina Mikova
Продукти:
за блата
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. вода
8 с.л. брашно
6 с.л. кокосови стърготини
1 ванилия
1 пакетче бакпулвер (10 г)
за белия ганаш:
500 мл сметана
400 г бял шоколад
За ягодовото желе:
250 г ягоди
50 г вода
100 г кафява захар
10 г желатин
Начин на приготвяне:
• Разбиват се белтъците със захарта (на сняг)
• Добавят се жълтъците, водата и ванилията, разбърква се за кратко на ниски обороти.
• Постепенно се добавя брашното смесено с бакпулвера и кокоса, внимателно се разбърква с шпатула.
• Покрива се форма с падащо дъно диаметър 22см с хартия.
• Пече се на 170’С до суха клечка.
• Белия крем е ганаш – 500 мл. сметана, 400 г бял шоколад. Сметаната се загрява, добавя се начупения бял шоколад, оставя се да се охлади.
• Ягодите – 250 г ягоди, 50 мл вода, 100 г кафява захар (моята Мускавадо) Загрявам водата, захарта и нарязаните ягоди (кипвам ги за около 5мин) желатина разтварям в студена вода по указанията на опаковката и добавям към ягодите, пасирам сместа и я оставям да се охлади.
• Изпеченият и охладен блат разрязвам на две
• Охладения ганаш разбивам с миксер, отделям част от крема за измазване на тортата отстрани.
• Сглобявам по следния начин: Във формата, в която е изпечен блата редя блат сиропирам леко с мляко (с четка, ако е кокосово още по-добре), ягодово желе (охладено и леко желирано) прибирам в хладилника , за да стегне желето, следва крем, блат, желе, крем.
• Прибирам за една нощ в хладилника. След, като извадя тортата от формата измазвам с отделения крем борда и покривам с кокос.