Последни Рецепти
Последни Статии

Фокача с домати

Добавено в Италианска кухня, Тестени ястия и прибавки, Ястия без месо

Добави към моето меню

Фокача с домати
рецепта от италианската кухня за вкусна фокача с домати, сирене и запечени отгоре тънко нарязани домати

рецептата е за 2 фокачи

2 ч.ч. бяло брашно, тип 500
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно, тип 1150
1 ч.ч. ръжено брашно
1 пакетче мая
щипка смлян кориандър
щипка кимион
смлян бял пипер на вкус
6 с.л. зехтин
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. настърган кашкавал, ако може сирене Graviera
4 домата, добре узрели и стегнати (за да може да се нарежат тънко)
1 с.л. каперси
щипка риган
100 гр маслини

за доматения сос
трябва да се получи около 400 мл
3-4 домата
1 малка глава кромид лук

* Маята се разтваря с щипка захар и сол в хладката вода, добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне;
* През това време се приготвя доматения сос, като нарязаните на ситно домати и кромид лук се слагат в блендер и се пуска на няколко пъти на пулс;
* В голяма купа се пресява брашното и се смесват трите вида брашна (разбира се, че може да се приготви и само с бяло брашно, но … така е по-вкусно). Добавя се шупналата мая и приготвения доматен сос, както и подправките кимион, кориандър, бял пипер и се замесва меко еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, като накрая тестото се примесва с 2-3 с.л. зехтин;
* Тестото се покрива с фолио и кърпа и се оставя да втаса за около час, до удвояване на обема;
* Тестото се разделя на 2 еднакви топки, като всяка се разточва върху леко набрашнен плот до размерите на тавата за печене;
* Слага се в леко намаслена тава за печене. С палеца се правят вдлъбнатинки по цялата повърхност. И се оставят за още 30 мин за да мога да втасат добре;
* С четка разнесете зехтина по фокачата и наръсете обилно с настърган кашакавал. Отгоре наредете тънко нарязани домати и поръсете с риган;
* Наредете черни маслини без маслини, разрязани на половинки и поръсете с каперси;
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, като на 5-та минута намалете на 180 градуса. Пекат се до готовност общо около 20 мин.

Всяка домакиня има своята фурна и я познава – аз слагам едновременно 2-те тави като бускат на циркулация на топлия въздух. След като изключа фурната оставям тавата за още 5 мин във фурната, след което отварям фурната и оставям да се охладят на скарата.


Прощаването с продуктите на лятото вече започна – това е можеби последната рецепта, която приготвям с домати. А така обичам салата от домати и краставици – мога само на това, сирене и маслини.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории