Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за фондю

Добавено в Аламинути

Добави към моето меню

Най-известният кулинарен принос на Швейцария е фондюто и въплъщава в себе си най-доброто от природата и хората на планинската държава. И наистина трудно може да си представите ястие, което да събира заедно така, както общ съд от който всеки да си взема.

Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълга дръжка. От 50-те години на миналия век терминът “фондю” е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност.

fondue pix
Фондю може да направите и в домашни условия, без да използвате специален сет – може да използвате и чаени свещи за поддържане на топлината на продуктите, които предварително може да разтопите. Има два основни варианта – разтопени сирена и припечени филийки хляб, франзела или разтопен шоколад и плодове
Фондю, Избрани рецепти

Има четири вида популярни ястия фондю, съобщават от foodpanda. А ето и кои са те.

– Швейцария – фондю за сирене
През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарелия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума „fondre“, което означава „да се стопи“.

– Франция – месно фондю
Фондюто с месо също има ранен произход. През средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.

– Китай – бульон фондю
По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.

– Америка – шоколадово фондю
Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад.

fondue recepti
Рецепти за фондю

Фондю не е просто храна, то е преживяване!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории