Фондю, Избрани рецепти
Добави към моето меню
Фондю
Фондю е един модерен, макар и не разпространен начин за приготвяне и сервиране на храната. Комлекти за фондю се продават по нашите магазини.
Буквално преведена френската дума фондю означава стопявам и този вид похапване идва от Швайцария, където в дълбок керамичен съд или бакърен тиган се е загрявало сирене, в която компанията е топяла забоден на хапки хляб и пливала с тръпчиво бяло вино.
Тази вкусотия скоро преминала границите на Швайцария и по този начин започнали да се приготвят месо, риба, гъби, дори сладки ястия. Уредът за приготвяне на фондю се нарича “party flame” и се състои от сприртник с поставка, дълбок метален или керамичен съд, вилици с дълги дръжки и дървени наконечници, кото са с два зъба (за по-удобно боравене), мелничка за черен пипер и малки купички за сосове и горчица.
Фондю може да направите и в домашни условия, без да използвате специален сет – може да използвате и чаени свещи за поддържане на топлината на продуктите, които предварително може да разтопите. Има два основни варианта – разтопени сирена и припечени филийки хляб, франзела или разтопен шоколад и плодове
Продуктите, които ще се подлагат на тази обработка трябва предварително да се приготвят – почистят, нарежат, понякога и да се мариноват.
В дълбокия съд се сипва мазнината за пържене и в кухнята се нагрява до температура 160-180 градуса. Дали е достигната необходимата температура се определя с клечка за зъби – около нея трябва да се образуват мехурчета. След това съдът се пренася на масата за хранене и се слага върху пламъка на спиртника.
Всеки гост около масата набожда на вилицата късчета от продуктите и ги топи в мазнината за 2-3 минути. Това е цялата философия.
Това е едно атрактивно ястие, което създава непринудена атмосфера и се съчетава добре с цветна покривка и салфетки, керамични съдове, плетени панерчета за хляб, бяло вино. И разбира се доброто настроение в компанията на нашите приятели.
Избрани рецепти фондю
Прави ми впечатление, че и тук, както и другаде, все се промъкват екзотични наименоватия и имена на ястия. Човек би рекъл, че досега българите не са се хранели. Та и с фондю. Модерно е.
фондю може да се намери бг вариант. То е емблематично за Швайцария, съда с вилиците с дълги дръжки, разтопените сирена с вино и гъби, препечената франзела.
Чак фондю не е, ама в прегрят чушкопек като пъхнеш вилица със набучена сланинка, пипер, чушка, арпаджик, а най-отдолу – да попива – залък хляб, става мммммммммммм….