Последни Рецепти
Последни Статии

Внимавайте с опаковките на храната

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Живеем в центъра на София и наблюдавам как доставките на храна се увеличават – може да е торби с храна най-често от ebag, може да е поръчка на торта или меню на KFC. У дома също се случва да използваме доставка на храна. Въпросът е дали с доставката на храна може да се пренесе корона вирус?
В магазина вече всеки е внимателен вече.
Внимавайте с кутиите от готова храна
Нобелистът д-р Питър Дохърти, който е имунолог, предупреди да внимаваме с опаковките на храната, която внасяме в домовете си през пандемията от Ковид-19, съобщи австралийският в. „Дейли мейл“.

food bag pix

Макар и опаковките са не са такъв проблем като да стоиш до човек, който кашля и киха, „струва си да се замислим за възможна зараза, когато хващаме кутията с пица или пластмасова опаковка“, каза проф. Дохърти, който преподава в университета в Мелбърн.

Коронавирусът пребивава върху картон и хартия до 24 часа, а върху пластмаса – до девет дена.

Най-добрият подход към картонените опаковки е да сме внимателни, съветва проф. Дохърти.
Добре е, когато храната се извади, кутията да се изхвърли веднага и ръцете да се измият.

Що се отнася до пластмасовите опаковки, проф. Дохърти препоръчва храната да се премества в собствена кутия и отново ръцете да се измият. Възможно е също кутиите да бъдат напръскани с децинфекциращ спрей.

Според Тимъти Нюсъм от университета в Сидни през пандемията е разумно плодовете и зеленчуците да се мият със сапун.

Трябва да помним, че всяка повърхност е потенциално заразена. Когато купувах рукола от Италия или броколи от Испания бях внимателна. Изхвърлих опаковките веднага. И преди поднасяне съм “прала” буквално рукола и броколи.
В Канада е актуално прането на пари. Техните банкноти може да се перат, за разлика от нашите. Е, през април накарах децата да съберат монетите си и да ги залеят с гореща вода и веро. И да използват пари в брой, по възможност когато свърши цялата тази история с короната, защото парите са едно от най-мръсните неща, в буквалния смисъл в момента.

Според професор Дохърти е добре маските да се отпускат под брадичката, ако човек е на открито. Той има и друг довод, освен да подишаме чист въздух – маските лесно се навлажняват и това увеличава риска от заразяване.

Питър Дохърти печели Нобелова награда за медицина или физиология през 1996 г. за описването на механизма, с който левкоцитите откриват и унищожават клетки, заразени с вируси.

Източник: БТА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории