Последни Рецепти
Последни Статии

Наднормено тегло и висока кръвна захар

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Наднормено тегло и висока кръвна захар – По-висок риск от усложнения от Covid-19

Диабетът е един от рисковите фактори при евентуална зараза с коронавирус.
В рисковите категории са посочени хора, които имат индекс на телесна маса над 40. Наднорменото тегло е рисков фактор за много болести, оказва се и за коронавируса.
Над 80 процента от хората с диабет са с наднормено тегло или със затлъстяване.
Затова хората с диабет трябва много стриктно да спазват мерките за дистанция и хигиена. Това обаче не означава, че са по-склонни да се заразят, в сравнение с останалите хора, казва ендокринологът проф. д-р Цветалина Танкова.
Хората с диабет са със същия риск от заразяване, както и останалите хора, но има риск заболяването да протече по-тежко. По принцип хората с диабет са склонни към развитие на инфекции и тази склонност е много тясно свързана с нивото на кръвната захар. Най-важно в момента за пациентите с диабет е да постигнат добър контрол на кръвната захар.

Рецепти на Петър Димков за понижаване на кръвната захар
Храни, които регулират кръвната захар
kryvna zahar pix

Проф. Танкова препоръчва на хората с диабет да спазват стриктна хигиена и всички противоепидемични мерки и при възможност да си останат вкъщи. Спазвайки социална изолация, обаче, трябва да обърнат специално внимание на храненето – витамини, плодове, зеленчуци и храни, богати на белтъчини, както и при възможност да има физическа активност.

Пролетни дрехи няма да си шием, не са ни необходими, а летни … още не знаем размера!
По време на самозилоцията храненето става нещо, което изпълва времето. Готвенето става все по-популярно, а търсенето на рецепти онлайн расте… но трябва да не качим килограми в период, когато физическата активност е намалена, а храната на една ръка разстояние.

Хората със затлъстяване също са сред рисковите категории пациенти
Нещо, което много хора пренебрегват, и смятат, че затлъстяването е козметичен дефект, но в Международната класификация на болестите е заболяване.
„Наднорменото тегло играе неблагоприятна роля в човешкия организъм, особено когато става дума за натрупване на мастна тъкан в областта на корема – така наречената висцерална тъкан, която произвежда неблагоприятни фактори, които стимулират развитие на субклинично възпаление и ограничават защитните сили на организма, когато има вирусна или бактериална инфекция“ казва проф. Танкова в интервю за БНР.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории