Последни Рецепти
Последни Статии

Зехтин предпазва от инсулт

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Само половин супена лъжица зехтин е достатъчна или шепа маслини на ден, за да намали с една пета риска от инфаркт, заявяват учени от Харвард, които изследвали здравословното състояние на почти 100 000 души в продължение на 24 години. Изследването е публикувано през 2020 г., пише „Дейли мейл“.

Те установили, че зехтинът еднозначно е полезен за здравето на сърцето.
В него се съдържат антиоксиданти, които могат да предотвратят или да забавят развитието на тумори. Освен това зехтинът намалява вредния ефект от холестерола, високото кръвно налягане и подобрява когнитивните функции.
В същото време диетолози посочват, че зехтинът е висококалоричен и трябва да се консумира умерено.

Средиземноморската диета защитава от инфаркт и инсулт
Средиземноморската диета предпазва жените от инфаркт

olive oil pix 6

Зехтин предпазва от инсулт
Редовната консумация на зехтин може значително да намали риска от инсулт, е извод от изследване на френски учени публикувано през 2015 г.
Диетите и здравословното хранене при профилактика на инсулт

olive oil

Екип изследователи от университета в Бордо и Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) провели експеримент сред 7625 души на възраст над 65 години. В рамките на 5-годишно проучване доброволците били разделени на две групи – такива, които никога не консумирали зехтин и такива, които го използват редовно. По време на 5-годишното изследване инсулт получили 148 души.
След анализ на различни фактори – хранителен режим, физическа активност и други, учените установили, че рискът от мозъчен удар при консумиращите редовно зехтин е 41% по-малък.
Авторите на изследването не са сигурни на какво точно се дължи благоприятния ефект на зехтина върху мозъка. В действителност, ползата от него може и да е косвена.
Средиземноморската диета защитава от инфаркт и инсулт
Във всички случаи новината е много добра, защото употребата на маслиновото олио е лесен, евтин и същевременно вкусен начин за сигурно предотвратяване на мозъчен удар.
Зехтинът съдържа високи концентрации на фитонутриенти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и помагат за нормализиране на кръвното налягане. Маслиновото олио се приема като профилактика за кръвообращението при диабет.
Продуктът също оказва помощ в терапията на Алцхаймер. За поддържането на добри когнитивни функции диетолозите препоръчват закуска от 60 г хляб, натопен в 40 г зехтин.

Важно е да се знае, че зехтинът се различава според степента на преработка. Колкото по-необработен е, толкова по-високо е съдържанието му на полифеноли.
Как да избираме зехтин?
Тези мощни антиоксиданти са необходими на организма в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките.

Изследването е публикувано в сп. Neurology, публикувано юни 2015 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории