Food Revolution Day 2018
Добави към моето меню
Традиция е през май да се отбелязва един ден посветен на здравословното детско хране. Инициативата е на един баща на пет деца от Англия, чието име знаем почти всички – Джейми Оливър.
Защо децата трябва да имат достъп до качествена, прясна и здравословна храна
– Децата, които се учат да готвят, избират много по-здравословни продукти за ядене и разбират как храната се отразява на организма им.
– Децата, които обядват готвена и здравословна храна, имат много по-добри резултати в училище и по-малко бягат от часове.
– Подобряването на режима на хранене и повишаването на физическата активност са много по-ефективни в профилактиката на диабет тип 2, отколкото взимането на лекарства.
– Домашно приготвената храна не съдържа неизвестни добавки и консерванти, много по-богата е на хранителни вещества, по-нискокалорична е и съдържа по-малко количество трансмазнини, наситени мазнини и натрий.
През 2018 г. мотото на кампанията е “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“. Събитието е насочено към деца на възраст от 3 до 16 години. Кампанията включва редица кулинарни работилници за деца, лекции за здравословно хранене, публикуване на специализирани материали и информация. Целта е децата и родителите им да бъдат мотивирани да се хранят здравословно.
Кампанията се провежда в повече от 20 български града и с над 80 кулинарни работилници. Някои от тях се организират в училища и детски градини, а други са отворени за регистрация.
Повече информация как да регистрирате детето си за кулинарна работилница може да намерите тук: https://web.facebook.com/events/284145602124492/
“Ден на революцията в храненето” 2018 се организира от фондация “За храната” и е част от глобалното движение Food Revolution, основано от Джейми Оливър.