Последни Рецепти
Последни Статии

В сезона на черешите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Първите череши може да откъснем за 24 май, това е една от най-хубавите традиции, по време на баловете и най-силното зелено откъснем първите череши и ягоди, когато пролетта преминава в ранно лято.

В сезона на черешите
cherry pix 1

Черешите са вкусен и полезен плод.
– Черешите са богати на антиоксиданти, а те са важни в борбата със свободните радикали. Затова яденето на череши ни прави по-млади.
– Ако сте се изкушавали да изкарате един ден само на череши, да има и такава разтоварваща диета.Черешите съдържат антоцианини, които активират молекули в тялото, които повишават изгарянето на мазнини и предотвратяват натрупването им. Те са супер храна за плосък корем. Смята се, че редовната консумация на череши предотвратява натрупването на мазнини в коремната област. Сладки, вкусни и засищащи.

chereshi vila 16

Десет причини да хапваме череши
1. Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.
2. Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини – се нормализира съсирването на кръвта. Те оказват и общо укрепващо действие на организма.
3. Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.
4. Черешите помагат и при анемия, тъй като съдържат желязо.
5. Полезни са при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

cherry pix 3

6. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Подобряват перисталтиката .
7. Черешите помагат при кашлица. За тази цел е най-добре да са сварят на компот, който да се пие горещ.
8. Черешите са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова са полезни за хората със захарен диабет.
9. Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
10. Те активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката. Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания. Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки.

cherry pix 4
Най-сладките череши са тези, които сами откъснете от дървото. Пожелаваме ви когато си мислите за череши да намирате някое дърво от което да си откъсните шепа от кусния плод.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории