В сезона на черешите
Добави към моето меню
Първите череши може да откъснем за 24 май, това е една от най-хубавите традиции, по време на баловете и най-силното зелено откъснем първите череши и ягоди, когато пролетта преминава в ранно лято.
В сезона на черешите
Черешите са вкусен и полезен плод.
– Черешите са богати на антиоксиданти, а те са важни в борбата със свободните радикали. Затова яденето на череши ни прави по-млади.
– Ако сте се изкушавали да изкарате един ден само на череши, да има и такава разтоварваща диета.Черешите съдържат антоцианини, които активират молекули в тялото, които повишават изгарянето на мазнини и предотвратяват натрупването им. Те са супер храна за плосък корем. Смята се, че редовната консумация на череши предотвратява натрупването на мазнини в коремната област. Сладки, вкусни и засищащи.
Десет причини да хапваме череши
1. Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.
2. Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини – се нормализира съсирването на кръвта. Те оказват и общо укрепващо действие на организма.
3. Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.
4. Черешите помагат и при анемия, тъй като съдържат желязо.
5. Полезни са при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.
6. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Подобряват перисталтиката .
7. Черешите помагат при кашлица. За тази цел е най-добре да са сварят на компот, който да се пие горещ.
8. Черешите са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова са полезни за хората със захарен диабет.
9. Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
10. Те активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката. Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания. Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки.
Най-сладките череши са тези, които сами откъснете от дървото. Пожелаваме ви когато си мислите за череши да намирате някое дърво от което да си откъсните шепа от кусния плод.