Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за дълголетие

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни за дълголетие
18 храни за по-дълъг и здравословен живот

Много изследвания показват, че начина на хранене окозва много голямо влияние на това колко дълго ще живеем. Начинът на хранене е един от най-важните фактори за дълъг и здравословен живот. В нашия забързан живот да се храниш балансирано и здравословно не е лесно, но е постижимо и при по-ограничен бюджет. Това е списък с храни изготвен от американското списание health.com. Това са храни богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които са свързани с продължителността на живота.

Изследване на шведски учени, публикувано в сп. “Интърнал медисин” определя необходимите фактори за здравословен начин на живот, който позволява да се доживее дълбока старост:
– отказът от тютюнопушенето,
– физическата активност (не по-малко от 150 минути в седмицата),
– умерена консумация на алкохолни напитки (не повече от 14 алкохолни единици в седмицата, като единицата се равнява на 30 грама водка)
– диета с балансирано съдържание на хранителни вещества и витамини.

18-foods-for-a-longer-life

Броколи: Те съдържат съединения, които стимулират защитните сили на организма, а също предпазват от язва на стомаха и дори рак.

Сьомга: Редовната консумация на риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, риба тон и скумрия, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и възпаления.

Вода: Хидратацията намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Също така ви помага да се чувствате по-млади, като поддържа високи нива на енергия.
Пийте вода за здраве и дълголетие

Плодове като ягоди, боровинки, малини, всички те са Богати на антиоксиданти, като отблъскват животозастрашаващи болести.

Чесън: Може и да не от особена полза за дъха ви, но фитохимикалите в чесъна могат да спрат образуването на канцерогенни съединения в организма.

Зехтин: Мононенаситените мазнини в зехтина са свързани със доброто състояние и здравето на мозъка и сърцето, както и с превенцията срещу рака. Освен това дерматолози твърдят, че жените, които следват диети, в които неизменно присъства зехтинът, имат по-малко бръчки и увреждания на кожата.

Бок Чой: Това е Bok choy (Brassica rapa subsp. Chinensis) вид зеле. Учени от университета Вандербилт установили, че при жени, преживели рак на гърдата, в чиято диета има с високо съдържание на кръстоцветни зеленчуци, като бок Чой, има по-малък риск от смърт или разсейки. Тъй като не се предлага у нас може да наблегнем на зеле и китайско зеле, които може да включваме през цялата година в храненето си.

Авокадо: Консумацията на авокадо може да ви помогне в борбата с лошия холестерол, като същевременно помага за по-високи нива на добрия холестерол в кръвта.

Домати: Няма по-добър източник на антиоксиданта – ликопен от розовите домати.

Боб: Той е изключително ценен, поради високото си съдържание на протеини и фибри, както и ниското съдържание на мазнини. Бобът има повече хранителни вещества на грам от всяка друга храна.

Пълнозърнести храни: В проучване, в което участвали повече от 40 хиляди жени, се оказало, че при тези, които ядат пълнозърнести храни, има 31% по-нисък риск от рак или сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жените, които почти не консумират пълнозърнести храни в диетата си.
Пълнозънестите храни – ключ към дълголетие

Червено вино: Ползите от приема на вино и алкохол са спорни, но това, което знаем е, че малко количество червено вино в края на деня може да намали стреса, което е добре за здравето като цяло.

Листни зеленчуци: Според проучване, хората на средна възраст, които не ядат листни зеленчуци, е два пъти по-вероятно да умрат в рамките на 4 години.

Чай: Зеленият чай е доказано, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Кафе: Да, сутрешната ви нужда от кофеин може да се удължи живота ви. Проучване от 2012 г. показва, че тези, които пият кафе живеят по-дълго, като горчивата напитка намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон.

Черен шоколад: Тези, които консумират черен шоколад три пъти месечно, живеят година по-дълго от тези, които не похапват от сладкото изкушение, сочи проучване.

Ядки: Богати са на важни за здравето на сърцето мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали, ядките могат да бъдат най-здравословната закуска.

Червено зеле: Този апетитно оцветен зеленчук подсилва мозъка и предпазва от рак.

Източник: http://news.health.com/2015/09/02/live-to-100-by-eating-these-18-foods/?xid=time

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории