Фугас от пълнозърнесто брашно
Добави към моето меню
Фугас от пълнозърнесто брашно
Фугас (fougasse) е рецепта от френската кухня, може да се открие прилика с италианската фокача. Според легендата когато след дългия работен ден хлебарите приключвали работа, използвали топлината от бавно изстиващата пещ, за да направят този хляб. Разточвали го на тънко, поръсвали с подправки и сирене и правели няколко разреза, за да може тестото да се изпече бързо.
Има различни варианти като към тестото се добавят сирена, маслини, сушени домати, различни подправки.
Предимството е че може да се приготви по ваш вкус и става приятно препечен и хрупкав. Това е вариант с пълнозърнесто брашно – една идея по-здравословен
Продукти
1 кг пълнозърнесто брашно
20 г свежа мая (1/2 пакетче)
350 мл хладка вода
50 мл зехтин
½ ч.л. захар
Подправки – босилек, риган, розов пипер
Начин на приготвяне
• Маята се слага да шупне с хладката вода, ½ ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно
• Замесва се меко еластично тесто, поема по-малко от 1 кг брашно, накрая при замесването се добавя зехтина и подправки. Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• Разделя се на 4 топки, всяка се разточва с ръце на триъгълник. С остър нож се правят разрези, започва се с един по дължина, след това встрани – получава се нещо като жилки на листо
• Намазват се със зехтин и след 15 мин се слагат да се пекат на средна фурна на 180 градуса до готовност. Колко са големи – в тавата за печене на фурната се събират два – тестото е разточено и при нарязването и оформянето на разрезите се увеличават на размер
• След като се извадят от фурната се намазват отново със зехтин и се поднасят топли