Последни Рецепти
Последни Статии

История за фрапе

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Фрапе
любима напитка в летните жеги, фрапе – напитка за дълъг разговор с приятел

За да пригответе рецепта за класическо фрапе са необходими:
* Дълго еспресо направено от 7г кафе
* 50 мл прясно мляко (около 2 с.л)
* 20 гр захар (2 ч.л)
* разбита сметана за украса или топка сметанов сладолед (може и без нея)
* 2-3 кубчета лед

Продуктите се смесват в шейкър се разбиват. Поднася се в стъклена, висока чаша със сламка.

frape pix

Рецепта за Фрапе с кока кола
1 ч.л. нескафе
200 мл Кока Кола
2-3 кубчета лед
1 топка сладолед (ванилов) или сметана
Продуктите се смесват в шейкър се разбиват. Поднася се в стъклена, висока чаша със сламка.

История на фрапето
За първи път е предложено като питие случайно, по време на Солунския панаир през 1957 година от Димитрис Вакондиос, служител на швейцарската фирма Нестле, който отговарял за промоцията на нескафето. Клиент му поискал чаша кафе в момент, в който той не разполагал с топла вода. Предложил стимулиращата напитка, разтворена в студена вода и за да изглежда по-новаторски, я разбил с шейкър за топъл шоколад. От пръските костюмът му станал на лекета, но така се родило фрапето.

Година-две по-късно студеното нескафе с пяна е кръстено с френското прилагателно „frappe” от собственика на едноименната кафетерия в Атина Христос Ледзос. Французите обикновено имали предвид шампанското, когато употребявали прилагателното. Семантичната връзка е в технологията на удрянето и биенето при производството на пяната.

За по-малко от 50 години напитката се наложи като символ на идеологията на отпускането и насладата, така характерна за гръцката култура и начин на живот.

Ако не сте ходили в Гърция бихте отговорили, че най-гръцкото питие е узото или метаксата. Оказва се обаче, че това е фрапето. В Гърция фрапе се предлага навсякъде, в много варианти, цената започва от 2 евро в зависимост от заведението. И няма нищо общо с фрапето, което се предлага у нас.
В Гърция се предлага и т.нар. гръцко кафе, варено в джезве и на жар, което се предлага и в останалите балкански страни, известно като турско кафе, днес се пие само от по-старото поколение. И когато си поискате кафе еспресо, късо или дълго, ви гледат учудено, за да потвърдите, че искате еспресо, а не фрапе.

Да, най-гръцката напитка е фрапето, консумира се от млади и стари и от гостите на страната. Студената наслада на разтворимото кафе символизира дългото гръцко лято и необходимостта от ледена освежаваща напитка, а пяната му напомня за пяната на морските вълни.
Рецептите за приготвянето му варират според различните вкусове – с мляко или без мляко, със захар или без захар, силно изстудено с много лед или просто с хладна вода. Сервира се задължително във висока чаша и със сламка – фрапе, или нескафе разтворено в студена вода и разбито на пяна със шейкър

Статистически е доказано, че средното време за изпиване на едно фрапе е …93 минути. Процедурата на консумирането се характеризира като наслада и е точно обратната на италианското еспресо. Докато жителите на Апенините пият кафето си на екс, обикновено на крак или на бара, гърците остават в кафенето толкова, колкото е необходимо, за да разгледат останалите посетители, а и да дадат възможност на свой ред също да бъдат разгледани, да си прочетат вестника, да проведат задължителните за деня 5-6 безсмислени телефонни разговори, да се видят с приятели и познати.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории