Слънчева торта с праскови
Добави към моето меню
Слънчева торта с извара и праскови
рецепта за торта, която нарекох слънчева, защото е съчетание от маслено шоколадово тесто, крем от извара и наредени като слънце тънко нарязани праскови и тортата грейва като слънчице
Шоколадово бисквитено тесто
125 гр краве масло
125 гр захар
4 с.л. какао ма прах
300 гр брашно
2 белтъка
2 с.л. студена вода
* Брашното се пресява в купа;
* Кравето масло се смесва със захарта и какаото в тенджерка и се загрява на водна баня докато се получи еднородна смес. Разбърква се и се отстранява от огъня за да се охлади;
* Шоколадовата смес, водата и разбитите белтъци се прибавят към брашното и се замесва меко, маслено тесто. Загъва се с домакинско фолио и се слага за 30 мин в хладилник да стегне;
* Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот с диаметър по-голям от този на тавата за печене, така че да се получи борд;
* Тестото се набожда с вилица и се слага за 15 мин в хладилник, след това се пече около 20 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Приготвяне на крема:
500 гр извара (безсолна)
6 с.л. захар
2 с.л. брашно
настъргана кора от 1 лимон
2 яйца
1 ванилия
4 – 5 праскови, нарязани на тънко
50 гр кафява захар
* Прасковите се нарязват на тънки кръгчета;
* Яйцата се разбиват със захарта и се добавя брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбитата яйчна смес се смесва с изварата
* Изварената смес се разпределя върху изпечения блат. Отгоре се подреждат със застъпване нарязаните праскови. Посипва се с кафявата захар;
* Тортата се пече около 20 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.