Фрике
Добави към моето меню
Новата стара супер храна
Човек не може да знае всичко и да познава вкуса на всички продукти. Но след като разбрах за фрике, когато стигна в София отивам до малките арабски магазинчета до Женския пазар за да търся – фрике.
Спомнян си как преди години научих, че кус кус, не е сам дребната паста като топченца, която се продава в пакети. А че и това е един от подуктите в арбаската кухня, добавката на който към малко сезонни зеленчуци ги превръща във вкусно основно.
Какво е Фрике?
Фрике (Freekeh) е обрано неузряло съвсем жито, което се изпича и изсушава, и това дава приятния му опушен вкус.
Опушени меса и риба им предава един вкусен аромат. Прави ги и по-трайни – това е бил един от най-старите начини за съхранение на храна.
киноа, кафяв ориз и фрике
В арабския свят е добър заместител на булгура и ориза.
Очаква се да измести в света популярността на киноата.
Главното предимство на фрике е, че бързо утолява апетита и е подходяща за хората на диета, защото съдържа голямо количество фибри и има нисък гликемичен индекс. По тази причина се препоръчва и за диабетици.
Заради неутралния си вкус отлично се съчетава с всякакви продукти – и зеленчуци, и месо, така че с фрике може да се приготвят разнообразни ястия.
Може да се използва в рецепти с ориз и булгур, като ги замества.