Последни Рецепти
Последни Статии

Замразени или пресни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Със сигурност и вие сте от хората, които се заглеждат през зимата в магазина в пакетите със замразени плодове и зеленчуци през зимата или си задавате въпроса дали да замразите и вие през лятото.
Отговорът е: Замразявайте! Някои плодове и зеленчуци са полезни и замразени

Ето кои Продукти, които да не съхраняваме във фризера

Най-често замразяваме това, което имаме, затова и през лятото как се замразяват тиквички се среща често по групите, но едва ли някой пита как се замразяват домати.
Аз самата замразявам много горски плодове – боровинки, къпини, френско грозде, касис, арония. Имам пакети и с ягоди – много добре се получават в шейк или в панакота (те губят формата си при разнразяване). Друго, което слагам е пакет чушки за пълнене за Бъдни вечер. И много пакети с коприва, спанак, лозови листа – бланширани и добре отцедени. И в края есента пакети с карфиол и броколи. И това е без градина в която да отглеждам зеленчуци.

peas pix 1
този микс от замразени моркови, грах и царевица през зимата може да е основа за салата, ризото и е любим у дома (случва се да го купувам от магазина)

Замразени или пресни – кои плодове и зеленчуци са по-полезни?

Замразените плодове и зеленчуци не изглеждат особено добре при размразяване и мнозина смятат, съдейки по външния им вид, че губят твърде много от полезните си вещества в процеса. Това оставя пресните като по-питателни и полезни.
Вярно ли е това?

Масовата продажба на замразени храни започва през 20-те години на миналия век, като пионер в полето бил Кларънс Бърдай. Той копирал технологията за бързо замразяване от инуитите, които съхранявали храната си за дълги периоди от време, без тя да губи своите вкусови качества. Възможно най-бързото замразяване предотвратява образуването на големи ледени кристали в храната, които разкъсват клетките на хранителните тъкани и ги лишават от вкусовите им качества и множество полезни свойства.

В съвремието, технологията е силно усъвършенствана, най-често се използва бланширане преди флаш-замразяване. В процесите не се използват химикали за третиране на продуктите.

Води ли замразяването до загуба на много полезни вещества и полезност на продуктите? Много засиви от съхранението – пресните плодове и зеленчуци също губят голяма част от тях. Грахът, например, губи над 50% от наличният си витамин С от 24 до 48 часа след събиране.

peas pix
И майка ми и свекърва ми гледат грах в градината – след като се обере граха, той се почиства от шушулките и още същия ден се прави на консерви или се замразява

По време на изследване в Калифорнийският университет, учени изследват хранителните качества на различни пресни и замразени зеленчуци и плодове (царевица, броколи, спанак, моркови, грах, зелен фасул, ягоди, къпини и др.). Не били установени никакви съществени разлики в качеството на храните, концентрацията им на питателни вещества, витамини, минерали или в тяхната полезност.

Някои вещества се срещат дори по-често в замразените продукти. Спрямо пресните продукти, нивата на витамин С били значително по-високи в замразените царевица, фасул и къпини. Преснят грах съдържал повече витамин В от замразинеят, при броколите положението е обратно.

Количеството диетични фибри и биодостъпни минерали не се променя значително между пресни и замразени плодове и зеленчуци.

И още една причина: Транспорт и съхранение:
Голяма част от плодовете и зеленчуците се обират недоузрели, за да се избегнат увреждания по време на транспортирането им. Това означава, че те все още не са достигнали върха на своя капацитет на хранителна стойност.
В момента, в който те бъдат обрани, хранителната им стойност започва да се влошава. След това храната пътува с дни, докато стигне до рафта, където ни чака да я вземем. Твърде възможно е тя да престои и в хладилника, преди да решим да я изконсумираме. През целия този период тя може да загуби до 50% от хранителната си стойност.

Замразените зеленчуци, от друга страна, биват обрани и замразени. И въпреки че бързият процес на замръзване засяга част от съдържанието на витамини, в сравнение с прясната, която е престояла с дни, преди консумация, като краен резултат в замразената храна може да има повече полезни вещества.

Замразяването е полезна стратегия за несезонните продукти, които трябва да пропътуват огромни разстояния, докато стигнат до нас в пресен вид.

Разбира се, ако откъснем пресен плод или зеленчук от градината си, нищо не може да се сравни с неговите хранителни качества и вкус.

Данните от изследването са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemitry, 19.12.2014

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории